Noul regulament privind serviciile de salubritate vor fi implementate de la începutul anului viitor. Până atunci trebuie finalizate investiţiile prevăzute în masterplanul judeţean, din fonduri europene. Precizarea a fost făcută chiar de directorul executiv al asociatiei judeţene ADIS în cadrul Emisiunii Pulsul Zilei.
Este vorba despre staţiile de transfer printre care şi cea de la Ruginoasa şi amenajarea platformelor pentru colectare selectivă. Tot până atunci, administraţiile locale trebuie să ia măsurile financiare necesare privind plata serviciului iar AIDS trebuie să finalizeze licitaţiile pentru desemnarea celor trei operatori, cel care colectează, cel care transporta şi depozitează, şi cel care se ocupă de selectarea gunoiului.
Deloc de neglijat este pregătiră populaţiei pentru respectarea noilor reguli. Atât asociaţia cât şi autorităţile locale trebuie să demareze ample campanii de informare în rândul cetăţenilor privind colectarea selective a gunoaielor.
Asta deoarece de la începutul anului viitor urmează să fie aplicate sancţiuni usturătoare celor care pun la un loc cu gunoiul – hârtia, plasticul şi metalele, le aruncă pe jos sau le depoziteaza în altă parte decât zonele special amenajate. Amenzile se ridică până la 3.000 de lei pentru persoanele fizice si 50.000 de lei pentru societati. Ele urmează să fie aplicate atât de inspectorii de mediu, Poliţia Locală şi împuterniciţii primarului.
Sancţiunile ar urma să fie aplicate mai întâi locuitorilor de la case. Operatorul care se ocupă de colectare constata dacă s-a făcut selectarea pe categorii iar dacă nu va refuza să îl ridice va informa organele abilitate. Pentru locatarii de la bloc se intenţionează amplasarea de camere de luat vederi la platformele de gunoi. Astfel vor fi identificaţi cei care fac depozitarea fără o selectare prealabilă, pentru a fi amendaţi.
Tot de la începutul anului viitor ar urma sa intre în vigoare taxa de salubritate, 8,2 lei de persoană pe lună. Se va achita la Serviciul de Finanţe Locale ca orice taxă şi este obligatorie pentru toţi locuitorii municipiului. În acest sens, Consiliul Local Paşcani trebuie să adopte un regulament prin care pot fi prevazute şi o serie de reduceri sau facilitate pentru categoriile defavorizate săi familiile cu mulţi copii. Astfel de măsuri trebuie luate cu grijă pentru că Primăria achita facturile către operatori urmând ca banii să fie recuperati la bugetul local din încasarea taxei de salubritate.
Situaţia încă nu este clarificata pentru agenţii economici care nu plătesc o taxă ci achita serviciul în funcţie de cantitatea de gunoi. Iniţial directorul ADIS a spus că tot Primăria trebuie să încaseze aceşti bani dar ar fi imposibil. O altă opinie este ca toţi agentii economici să încheie direct contractele cu cei trei operatorii de salubritate. Problema ar urma să fie clarificata într-o viitoare şedinţă a conducerii ADIS.
Menţionăm că, Pascaniul este membru fondator al asociaţiei din anul 2009, are reprezentant în Consiliul director şi un singur vot, la fel ca şi celelalte administratii locale din judeţ.