Românii au fost ani de zile victimele practicilor înşelătoare ale băncilor. Asta susţine Protecţia Consumatorului, care a amendat azi 11 bănci pentru modul de calculare a ratelor pentru credite. Mai exact, faptul că plătim în primii ani de credit preponderent dobânzi ar fi urmare a unei înţelegeri de tip cartel între bănci. Ar fi şi alte variante, doar că băncile nu le prezintă clienţilor. Specialiştii spun că cei de la ANPC sunt analfabeţi funcţionali şi soluţia propusă de ei e imposibilă. Iar băncile spun că vor contesta amenzile modice.
Deşi e schema după care a funcţionat sistemul ani la rând, ANPC acuză acum băncile de practici înşelătoare.
Mihaela Călin, reporter Observator: Orice rată este formată dintr-o parte principală şi dobândă. La începutul rambursării, se achită preponderent dobânda şi nu datoria propriu-zisă. Iată cum se modifică un credit ipotecar de 250.000 de lei, luat pe o perioadă de 30 de ani. În primii 10 ani de rambursare, dobânda reprezintă 90 la sută din ce plătim, iar datoria principală doar 10 la sută. De exemplu, la o rată de 1.900 de lei, dobânda este 1.710 de lei, iar datoria doar 190 de lei. Abia când ajungem la 20 de ani de plată, proporţia se echilibrează, 50 la 50. Iar în ultimii 10 ani de rambursare, raportul se inversează. 90 la sută datorie şi 10 la sută dobândă.
Protecţia Consumatorului vrea să oblige băncile la alt calcul, atât pentru creditele ipotecare aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare.