6 C
Paşcani
marți, ianuarie 7, 2025

Anul acesta, diferenţă mare de timp între Paştele catolic şi ortodox. Catolicii, în a treia săptămână de post, ortodocşii îl încep peste trei săptămâni

Anul acesta se înregistrează una dintre cele mai mari diferenţe între Paştele ortodox şi cel catolic. Dacă creştinii catolici sunt deja în cea de-a treia săptămână a Postului Mare, ortodocşii vor intra în post peste aproape o lună de zile. În mod concret, anul acesta Paştele catolic este celebrat pe 31 martie, în timp ce la ortodocşi este pe 5 mai.

Catolicii ieşeni au început postul pe 14 februarie, printr-o ceremonie specială care a avut loc în Miercurea cenuşii la Catedrala romano-catolică din Iaşi. Sfânta Liturghie a fost celebrată de Preasfinţitul Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, alături de PS Petru Sescu, episop-auxilar, şi PS Petru Gherghel, episcop emerit, cât şi de preoţii din catedrală.

După ceremonia care marchează în mod oficial debutul postului, creştinii catolici au început pregătirile pentru Săptămâna Mare şi momentul învierii, de la finalul lunii viitoare. PS Iosif Păuleţ, episcop catolic de Iaşi, a transmis o scrisoare pastorală către comunitatea catolică din Iaşi, îndemnându-i pe credincioşi la un comportament adecvat perioadei pe care urmează să o străbată, pe coordonatele: „să ne oprim!”, „să ascultăm!” şi „să mergem împreună!”.

„Cu Miercurea Cenuşii începem timpul binecuvântat al Postului Mare, în care suntem chemaţi să ieşim din agitaţia de fiecare zi, să ne oprim şi să intrăm în inimile noastre pentru a trezi dorinţa de a ne apropia mai mult de Dumnezeu şi de semenii noştri. Atunci când ne gândim la Postul Mare, în general, în mintea noastră răsună în mod spontan cuvinte precum: cruce, jertfă, renunţare, post, austeritate, pomană. Este adevărat că toate acestea sunt realităţi pozitive, care caracterizează în mod tradiţional timpul Postului Mare. Totuşi, este important să nu ne oprim aici şi să nu reducem acest timp exclusiv la anumite acte de mortificare sau de caritate. Postul Mare este mult mai mult decât atât. Nu este un timp al tristeţii, ci al bucuriei şi al regăsirii de sine în prezenţa lui Dumnezeu şi în comuniunea fraţilor”, a spus PS Iosif Păuleţ.

Postul la ortodocşi va începe peste încă 20 de zile de azi înainte, pe 18 martie, şi se va încheia duminică, 28 aprilie, când se celebrează şi Intrarea Domnului în Ierusalim. De luni, 29 aprilie, începe Săptămâna Mare, iar duminica următoare se celebrează Învierea Domnului, pe 5 mai. Prima sărbătoare majoră după Paşte în calendarul ortodox va fi Izvorul Tămăduirii, pe 10 mai, Înălţarea fiind celebrată în 2024 în ziua de joi, 13 iunie.

Sursa Ziarul de Iasi

Recomandări