Tot mai multe companii au în vedere acordarea de vouchere de vacanță pentru angajați, anunțul a fost făcut de președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca. Acesta a declarat că sistemul de acordare a voucherelor de vacanță trebuie regândit, pentru că a fost perceput doar ca un supliment în plus pentru bugetari, nu și ca o investiție a acestora în turism.
El a menţionat că sunt semnale „neaşteptate” din piaţă de la câţiva mari angajatori privaţi care au adoptat această măsură de acordare a voucherelor.
„Avem semnale pozitive neaşteptate de la câţiva mari angajatori privaţi din economia reală, care au adoptat această măsură. Pe de altă parte, şi alte ţări din Europa ne-au adoptat modelul sau urmează să îl ia. Este un model creat de noi, preluat de alţii, iar noi îl abandonăm, îl dăm deoparte. Speranţa noastră este la angajatorii din economia reală şi pentru asta luptăm să obţinem nişte facilităţi fiscale. Nu este tot una să spui că e deductibil din masa impozabilă când domeniul bugetar de fapt este un element de cheltuială din bani publici, iar un angajator privat oricât ar fi de performant este tot o cheltuială suplimentară”, a subliniat acesta.
Luca a precizat că ANAT va lupta pentru obţinerea unor facilităţi fiscale pentru domeniul privat care acordă voucherele de vacanţă, respectiv ca acestea să fie deduse din impozitele achitate de către stat şi nu din venitul impozabil.
Potrivit asociaţiei patronale, voucherele de vacanţă emise în perioada 2019-2020 au creat peste 45.000 de locuri de muncă, şi au asigurat în mare parte supravieţuirea şi dezvoltarea turismului intern, precum şi pregătirea turismului pentru incoming. Acestea au cumulat circa 30% din vânzările agenţiilor de turism specializate pe turism intern.