Mai multe comune ieşene se confruntă cu o gravă problemă de infrastructură şcolară * potrivit unui raport prezentat ieri de către Direcţia de Sănătate Publică, în peste 20 de unităţi administrativ-teritoriale, 90% din şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare * prefectul judeţului le atrage atenţia primarilor să facă o prioritate din această problemă.
O situaţie îngrijorătoare a fost pusă pe tapet, ieri, de către conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. La nivelul judeţului Iaşi, potrivit ultimei raportări, din totalul de 797 clădiri cu destinaţie şcolară, pentru 219 a fost retrasă autorizaţia sanitară de funcţionare iar 59 de clădiri nu au avut-o niciodată. Cea mai mare problemă, arată şefii DSP Iaşi, a fost sesizată la nivelul şcolilor primare, gimnaziale şi profesionale. Doar la nivelul acestora au fost retrase, în ultimul an, 140 de autorizaţii sanitare de funcţionare iar la nivelul grădiniţelor, 69 de clădiri au pierdut autorizaţia sanitară de funcţionare. „Principalele motive de neautorizare sunt lipsa aprovizionării cu apă potabilă, starea clădirilor, spaţii insuficiente, toalete exterioare degradate şi improprii, inposibilitatea asigurării unui microclimat corespunzător şi în siguranţă pentru copii pe timpul iernii ori nesolicitarea eliberării autorizaţiilor sanitare”, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.
Acesta a pus accent pe lipsa sistemului centralizat de alimentare cu apă, subliniind nevoia implementării masterplanului de investiţii al Apavital. Există însă şi exemple pozitive, spun reprezentanţii DSP Iaşi. „Procentul de unităţi autorizate este echilibrat între diferitele zone din judeţ, situaţia cea mai bună fiind pe zona rurală Târgu Frumos, unde procentul de unităţi autorizate sanitar este de 73%”, arată conducerea DSP Iaşi.