Situaţie tensionată la Hârlău, pe tema apei. Din cauza întreruperilor dese din ultima perioadă dar şi pentru că apa de la robinet este atât de tulbure încât nu poate fi consumată, hârlăuanii sunt tot mai nemulţumiţi. Ei au cerut explicaţii aleşilor locali dar şi reprezentanţilor furnizorului de servicii, motiv pentru care în cursul zilei de astăzi astăzi primarul oraşului a organizat o întâlnire pe acesta tema. La discuţii au participat jurnaliştii, câţiva cetăţeni şi şefi de asociaţii, reprezentanţii firmei de construcţii dar şi cei de la Apa Vital.
Ce mai importantă problemă ridicată de cetăţeni a fost cea privind calitatea apei. Ei au reclamat că de câteva zile sau chiar săptămâni la robinete apa este tulbure si cu impuritati, de nebăut. Spre exemplificare unul dintre ei a adus la faţa locului un bidon cu apă, aproape maro la culoare
De murdară ce este apa de la robinete nici măcar nu poate fi folosită la spălat rufe, a spus un alt cetăţean. De consumat nici nu poate fi vorba, toţi hârlăuanii consuma apa cumpărată de la magazin.
În replică reprezentantul Apa Vital a explicat că apa este bună de băut şi că îndeplineşte toate condiţiile din punct de vedere al calităţii. Stau dovada buletinele de analize făcute zilnic cu probele apei de la Hârlău.
La insistenţele cetăţenilor analizele apei vor fi făcute publice pe site-ul Apa Vital.
Culoarea apei este din cauza sursei de captare spun specialiştii de la Apa Vital. În Barajul de la Parcovaci apa acumulează aluviuni argiloase de pe dealurile din împrejurimi. Particulele sunt atât de fine încât nu pot fi eliminate decât cu filtre speciale, tehnologie care nu este disponibilă în momentul de faţă la Hârlău.
Asadar apa se limpezeşte de la sine în urma decantării. Problemele au apărut odată cu lucrările de modernizare de la staţia de tratare. Pentru a nu fi întreruptă definitiv furnizarea, pe perioada lucrărilor, s-a luat decizia să se lucreze cu jumătate din staţie în timp ce cealaltă jumătate să fie modernizată. In consecinta, timpul de decantare a fost redus iar procedurile de tratare accelerate. Rezultatul: apă potabilă din punct de vedere biochimic dar tulbure şi cu particule de argila.
Din acest motiv cetăţenii, dar şi reprezentantii asociatiilor de proprietari au cerut o reducere a preţului pentru apa tulbure furnizată.
Ei au mai cerut ca apometrele de la intrarea în bloc să fie schimbate, deoarece din cauza impuritatilor de pe retea au început sa înregistreze, greşit, consumurile de apă.
Reprezentanţii Apa Vital au explicat că la nivelul judeţului există un singur tarif de facturare iar dacă se cere un preţ special pentru Hârlău atunci el va fi mult mai mare pentru a acoperi toate cheltuielile.
Reprezentanţii operatorului ieşean au mai spus că sursa de apă a Hârlăului este cea mai slabă din judeţ, din punct de vedere al calităţii. Din acest motiv se analizează posibilitatea că oraşul să fie alimentat cu apă din sursa Timişeşti Iaşi, dar pentru asta sunt necesare alte investiţii.
Cea de-a doua problemă ridicată de cetăţeni a fost întreruperile dese privind furnizarea apei, neanunţate sau anunţate târziu.
Aceeaşi problemă a fost reclamata şi de reprezentanţii unor unităţi de învăţământ. Au fost zile în care apa nu a curs de loc la robinete, a spus unul dintre directori.
Reprezentanţii Apa Vital au precizat că majoritatea întreruperilor nu au fost programate şi s-au datorat dificultăţilor apărute în executarea investiţiilor la reţelele de apă şi canalizare. Ei au spus că astfel de situaţii nu vor mai avea loc şi că în câteva zile vor finaliza lucrările la statia de tratare.
În acelaşi context cetăţenii au cerut o mai bună comunicare şi anunţarea din timp a întreruperilor de apă.
O altă problemă reclamată de cetăţeni sunt furturile de apă de pe reţelele de aducţiune. Apa Vital spune că la Hârlău pierderile sunt de peste 60% şi că se facturează doar 1/3 din cantitatea de apă pompată pe reţea. Restul fie se pierde, fie este folosită de consumatorii clandestini.
Operatorul ieşean a precizat că se caută soluţii pentru o altă reţea de aducţiune care să fie realizată pe domeniul public. Vechea reţea trece prin curţile oamenilor iar din acest motiv accesul pentru verificări si reparaţii se face foarte greu.
La Hârlău, Apa Vital a implementat un amplu program de investiţii din fonduri europene. Au fost cheltuite până acum cca 18 milioane de euro pentru staţia de tratare şi cea de epurare a apei precum şi pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare.
Lucrarile ar urma să fie finalizate până la jumătatea lunii august, a dat asigurări constructorul care se ocupă de investiţii. Până atunci trebuie reparate toate străzile şi trotuarele care au fost stricate pentru înlocuirea ţevilor.
Menţionăm că la dezbateri au participat şi câţiva consilieri locali. Ei i-au invitat pe reprezentanţii Apa Vital într-o şedinţă pentru o analiză privind situaţia serviciilor de apă şi canalizare de la Hârlău.