Veşti bune pentru pascanenii care au fost debranşaţi de la reţeaua de apă şi au fost rebransati în mod ilegal. Consiliul Director al asociaţiei judeţene ARSACIS a decis, astăzi, ca toate consumurile clandestine de apă să fie plătite la preţul normal de facturare, nu de trei or mai mult, aşa cum s-a spus până acum. Hotărârea a fost luată la cerea primarului Dumitru Pantazi, prezent la şedinţă. Condiţia este ca locatarii să încheie contractele de distribuite în cel mai scurt timp, individual sau prin intermediul reprezentantilor de scară.
Edilul municipiului a spus că nu s-a lăut nici o hotărâre cu privire la prelungirea termenului de incheiere a contractelor, stabilit până la sfârşitul lunii august, după care ar urma să fie operate debranşări masive de la reţeaua de apă. Primarul face apel la cetăţeni să aleagă una dintre cele cinci variante pe care le au la dispoziţie pentru rezolvarea acestei probleme dar şi la bunăvoinţa operatorului ieşean pentru evitarea unor situaţii neplăcute.
În şedinţa de astăzi s-a discutat despre actele adiţionale la contratul de delegare dezbătute de consilierii păşcăneni, luna trecută. Nu s-a hotărât nimic concret în ceea ce priveşte modul de plată a taxei de redevenţa pentru acoperirea creditului de la Banca Europeană de Investiţii. Primarul a spus că se aşteaptă datele finale în ceea ce priveşte valoarea de transfer a mijloacelor fixe, de la fostul operator de apă, după care se va lua o decizie pe acesta tema. Au fost indentificate doua variante de rezerva: realizarea unor investitii de interes public din bugetul societatii Apa Vital in echivalent cu diferenta, daca revedenta rezultata va fi mai mica, sau majorarea pretului apei doar la Pascani pentru acoperirea datoriei.
Conform unui raport al Apa Vital la 19 blocuri din Paşcani, debranşate pentru lipsa contractelor, a fost reluată furnizarea apei în mod clandestine. Printre ele se afla şi blocul Moldova acolo unde unii locatari au sechestrat staţiile de pompare de la RAGCL. Au intrat, au deschis robinetele şi au pus lacăt pe uşă. Cazul este cercetat de Poliţia Municipală.
Interesant este că până acum nu a fost identificat nici una dintre persoanele care a intervenit pentru redeschiderea robinetelor. Administraţia locală a sprijinit şi încurajat astfel de soluţii, la acea vreme, pentru ca păşcănenii să nu rămână fără apă.
În momentul de faţă au fost încheiate contractele de distribuţie la peste jumătate din scările de bloc, în cartierele de casă şi la societăţile comerciale.