Cel mai mare proiect de investiţii publice din judeţul Iaşi a primit acordul de finanţare din partea instituţiilor europene şi urmează să fie semnat contractul de finanţate. Este vorba despre lucrări de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, în valoare de peste 500 de milioane de Euro, în cea mai mare parte din fonduri europene.
Vor fi 13 contracte pentru 47 de oraşe şi comune din judeţ. Până în prezent, Studiul de Fezabilitate şi Indicatorii tehnico- economici au fost aprobate doar de 5 localităţi printre care şi municipiul Pascani, iar până la sfârşitul lunii urmează să fi obţinute toate aprobările.
Alte două etape vor fi parcurse până la sfârşitul lunii iunie, obţinerea autorizaţiei de mediu în urma dezbaterilor publice programate şi aprobarea Strategiei tarifare pe următorii 30 de ani, după care vor fi lansate licitaţiile pentru executarea lucrărilor.
Dacă nu vor fi contestaţii, contractile ar urma să fie încheiate în toamna acestui an. Vor fi amenajate peste 1500 km de reţele de apă şi canalizare, sute de staţii de pompare şi zeci de rezervoare şi staţii de clorinare. Proiectul a fost prezentat de reprezentanţii ApaVital în cadrul unei conferinţe de presă organizata la Iaşi.
Din acest proiect, municipiul Paşcani va beneficia de investiţii de peste 25 milioane de euro pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare. Lucrările vor începe din cartierul Aerodrom şi suburbia Gastesti , cel mai probabil din acest an. Consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi studiile tehnice, în şedinţa online din 21 mai.
Directorul ApaVital, Mihail Dorus a vorbit şi de beneficiile directe şi indirecte asupra judeţului ale acestor investiţii. Lucrarile vor fi făcute de constructori romani, iar impactul asupra mediului şi civilizaţiei comunităţilor va fi semnificativ.
La conferinţa de presă a participat şi preşedintele Consiliului Judetean Iaşi, Maricel Popa. El a precizat că după implementarea proiectului, nici o localitate cu peste 2000 de locuitori din judeţul Iaşi nu va rămâne fără apă şi canalizare.
Administraţia locală a încercat să acceseze fonduri europene pentru modernizarea reţelelor de apă şi canalizare încă din anul 2007 atunci când a aderat, pentru prima dată, la asociaţia judeţeană ARSACIS. În masterplanul de atunci municipiul era prins cu investiţii de cca 9 milioane de euro.
Banii au fost pierduţi după ce în anul 2009, pe timpul primarului PNL Grigore Craciunescu, nu a fost aprobată delegarea serviciilor de apă şi canalizare iar Pascaniul a ieşit din asociaţia judeţeană.
Cinci ani mai târziu, în mai 2014, în urma demersurilor făcute de primarul Dumitru Pantazi, Pascaniul adera, din nou, la asociaţia ARSACIS şi deleagă serviciile de apă şi canalizare operatorului ieşean, ApaVital. În noiembrie 2014, din motive electorale, dar şi pe fondul unor nemulţumiri în rândul cetăţenilor, acelaşi Consiliu Local, aprobă anularea hotărârii de delegare a serviciilor. La acea vreme, doar consilierii Dorin Nechifor şi Neculai Enea, de la PNL s-au opus renunţării la investiţii. Hotărârile au fost anulate în iunie 2015, de acesta dată din raţiuni pragmatice şi a problemelor cu furnizarea apei, iar ApaVital a rămas operator la Paşcani.
Drept urmare, acum, municipiul poate beneficia de cele peste 25 milioane de euro investiţii din fonduri europene. De atunci, Marius Pintilie, alături de unii consilieri liberali au încercat să organizeze un referendum anti Apavital, ultimul demers în acest sens fiind respins în februarie 2017, de Consiliul Local.
Nota de Fundamentare SF POI… by orizontul pascani on Scribd