Informații importante privind proiectul de extindere și reabilitare a rețelelor de apă și canalizare din Pașcani. Contractul de finanțare urmează să fie semnat peste câteva săptămâni de zile, în luna martie iar suma alocată Pascaniului a crescut de la 13 la 18,6 milioane de euro, din fonduri europene. Precizările au fost făcute chiar de edilul municipiului, Dumitru Pantazi în cadrul ședinței Consiliului Local, de pe 20 februarie, la dezbaterile pe marginea proiectului de modificare a contractului de delegare.
La solicitarea opoziției, atât primarul cât și viceprimarul au explicat că operatorul regional ar urma să actualizeze prețurile la apă și canalizare, cu acordul Asociației județene ARSACIS, atât cu rata inflației cât și pentru a putea acoperi partea de cofinanțare de 6 % a proiectului din fonduri europene. Inițial, cofinanțarea era de 15% dar a fost redusă în urmă negocierilor.
Edilul municipiului a prezentat consilierilor că Apa Vital a făcut investiții în Pașcani, din fonduri proprii, de aproape 4 milioane de lei , de la delegarea serviciilor, în anul 2014, până acum și a achitat Primăriei Pașcani redevențe de peste 3,8 milioane lei, pentru folosirea rețelelor.
Pantazi a atras atenția că uniii consilieri locali au criticat vehement și s-au opus preluării serviciilor de apă și canalizare de către ApaVital, pentru ca să rămână administrate de operatorul local, situație în care, acum ar fi fost probleme cu furnizarea apei așa cum se întâmplă la Roman.
În replică liderul opoziției, Marius Pintilie a precizat că sprijină investițiile operatorului regional dar liberalii nu votează alte proiecte propuse de acesta până când nu va achita integral redevență solicitată de Consiliul Local, care să acopere rată pentru creditul folosit pentru modernizarea rețelelor de aducțiune și a stației de epurare. Pintilie a recunoscut că serviciile ApaVital sunt mult mai bune decât cele ale fostului operator dar proiectul propus a fost votat doar de consilierii PSD și PMP.
Menționăm că în ultimii ani de zile cheltuielile de exploatare întreținere și reparații , fără cele de personal au crescut semnificativ până acum, la Pașcani, de la peste 931 000 în anul 2014 la peste 5, 8 milioane lei în 2019, cele mai mari fiind la stația de epurare. Asociația județeană ARSACIS a aprobat că operatorul regional s furnizeze apă și în Roman, după ce administrația municipiului a renunțat la operatorul local și a solicitat serviciile celui din Iași.