Guvernul a creat în ultimele două zile mai multă confuzie decât a clarificat situaţia în ceea ce priveşte deplasarea fără declaraţie în zone metropolitane, pe perioada stării de alertă.
ntr-o adresă trimisă zilele trecute la primării şi semnată de ministrul secretar de stat Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, se arată, total diferit faţă de interpretările oficiale de până acum, că se consideră zonă metropolitană doar un perimetru de 30 km în jurul unui municipiu. Autorităţile au vrut, în special, să rezolve problema municipiilor care nu au zone metropolitane constituite conform legii.
Declaraţie pentru a trece strada până la Lidl-ul de pe trotuarul de vizavi
Dar situaţia crease şi unele situaţii aberante, un exemplu fiind la Suceava: locuitorii dintr-un cartier periferic al oraşului erau obligaţi să completeze declaraţia pe proprie răspundere pentru a putea trece strada la un magazin Lidl, care este scriptic pe teritoriul unei comune limitrofe, comună ce însă nu este inclusă în zona metropolitană a oraşului, aşa cum este ea constituită administrativ prin decizie a autorităţilor locale. „Se consideră zonă metropolitană teritoriul administrativ al municipiilor, precum şi o zonă de 30 km ca perimetru în jurul acestor unităţi administrativ-teritoriale, dar nu mai mult de limita judeţului“, este precizarea lui Raed Arafat care i-a băgat pe şefii Prefecturii Iaşi în şedinţă. Asta pentru că, la noi, Zona Metropolitană Iaşi, constituită legal, se întinde pe o suprafaţă mult mai mare faţă de cei 30 km precizaţi de Arafat.
Confuzie la Iaşi: în ce localităţi ne putem deplasa fără restricţii?
În România există doar 9 zone metropolitane constituite legal, cu statut propriu, una fiind cea de la la Iaşi, care are în componenţă în total 19 comune. Aşadar, dacă la Iaşi situaţia era clară înainte de precizarea lui Arafat, acum lucrurile au luat o altă turnură. Dacă ne raportăm la cei 30 km, atunci rezultă că deplasarea fără declaraţie nu e valabilă doar în Zona Metropolitană existentă cu cele 19 comune limitrofe (Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Comarna, Dobrovăţ, Holboca, Leţcani, Miroslava, Mogoşeşti, Movileni, Popricani, Prisecani, Rediu, Schitu Duca, Tomeşti, Ţuţora, Ungheni, Valea Lupului şi Victoria), ci şi în alte localităţi apropiate de Iaşi, dar care nu figurează în ZMI. De exemplu, situându-se la doar 23 km de Iaşi, ieşenii ar trebui să poată merge la Podu Iloaiei fără declaraţie, conform precizării lui Arafat. Dar nu doar despre acest oraş este vorba – în jurul Iaşului mai există alte 10 comune care ar putea fi încadrate în „perimetrul lui Arafat“ şi care nu sunt în ZMI: Golăieşti, Ţigănaşi, Dumeşti, Grajduri, Voineşti, Horleşti, Scânteia, Costuleni, Probota şi Movileni.
Enigma Paşcani
În plus, în judeţul Iaşi mai există şi un municipiu mai mic, Paşcani, iar precizarea lui Arafat face referire la orice municipiu din ţară, nu doar la municipiile reşedinţă de judeţ. Astfel, păşcănenii pot, conform regulii de 30 km a lui Arafat, să se deplaseze fără declaraţie în toate comunele limitrofe, ba chiar şi în oraşul Târgu Frumos, aflat şi acesta la mai puţin de 30 km de Paşcani. O altă problemă pe care acest perimetru o ridică, şi care nu a fost detaliată în adresa lui Raed Arafat, este legată de modul în care este luat în calcul perimetrul: distanţa este în linie dreaptă, sau distanţa este în funcţie de drumurile existente? Dacă am calcula în linie dreaptă, atunci Hârlăul ar fi în zona metropolitană a Paşcaniului: sub 30 km între oraşe. Drumul existent între cele două localităţi are, însă, pe şosea, mai mult de 40 km.