Procurorul Ghenadie Ciobanu a cumparat peste o tona de vin• A depozitat licoarea lui Bachus in sediul Parchetului pe care il conducea • Procurorii de la DNA Iasi sustin ca magistratul accepta orice spaga, de la bani, la produse alimentare • „A transformat mica ciupeala intr-o politica penala, prin care a ajuns sa negocieze cu partile solutiile din dosarele aflate in instrumentarea sa”, se arata in rechizitoriul procurorilor DNA • Suparat ca a fost denuntat pentru ca a primit o spaga de 1.000 lei, procurorul a infirmat in mod abuziv o rezolutie, prin care initial a scos basma curata un sofer beat, care a comis un accident
Procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie Iasi (DNA) au intrat in posesia unor informatii de-a dreptul hilare despre modul in care un coleg de-al lor si-a facut treaba. Fostul sef al Parchetului de pe langaJudecatoria Harlau a fost trimis in judecata pentru luare de mita, insa faptele comise de acesta intrec orice imaginatie. Practic, procurorul accepta orice pentru a face rost de bani si negocia ca la taraba cu acuzatii de prin dosare. Numarul faptelor comise de acesta este destul de mare, insa procurorii de la DNA au impartit dosarul in doua si il cerceteaza in continuare pentru alte infractiuni, precum abuz in serviciu, neglijenta sau fals. Primul termen de judecata in procesul pentru luare de mita este programat pe data de 30 mai, la Curtea de Apel Iasi. In actul de acuzare, se arata ca Ghenadie Ciobanu, fostul sef al Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau, si-a facut crama in interiorul institutiei in care lucra. Acesta a achizitionat o tona de vin de la Cotnari, pe care l-a depozitat in sediul parchetului. Acesta obisnuia sa incaseze sume modice de bani de la acuzatii de prin dosare sau sa le ceara produse alimentare, mai ales cu ocazia sarbatorilor religioase importante. „Desi sumele de bani ori bunurile pe care le-a obtinut in acest mod sunt modice, din actele dosarului rezulta faptul ca inculpatul a transformat sediul parchetului intr-o anexa a combinatului vinicol Cotnari, de unde a achizitionat peste o tona de vin in decursul unui singur an si l-a depozitat in garajul unitatii. A transformat mica ciupeala intr-o politica penala, prin care a ajuns sa negocieze cu partile solutiile din dosarele aflate in instrumentarea sa, atitudine de natura sa afecteze grav imaginea justitiei si increderea cetatenilor in autoritatile implicate in infaptuirea acesteia”, au precizat procurorii in rechizitoriu.
Gafa dupa gafa
Procurorii sustin ca pe data de 19 ianuarie 2011 a primit suma de 200 euro de la doi denuntatori din Harlau pentru a rezolva un dosar referitor la doua infractiuni rutiere. Mai concret, pe data de 22 iulie 2010, la ora 16.00, F.C., a comis un accident rutier. A accidentat un copil de 12 ani care mergea pe bicicleta. Cand politistii au venit la fata locului, l-au gasit pe sofer intr-o stare avansata de ebrietate. Avea o alcoolemie de 1,13 la mie. A fost dus la spital pentru recoltarea probelor biologice si s-a constatat ca avea 2 la mie in sange. Sora conducatorului auto implicat in aceasta poveste detine un restaurant in orasul Harlau, iar procurorul mergea frecvent acolo. Astfel, femeia a mers in biroul procurorului si i-a cerut sa rezolve problema fratelui sau. In acest context, Ghenadie Ciobanu i-a cerut suma de 1.000 lei. Pentru ca nu avea aceasta suma, femeia a imprumutat banii de la o alta persoana care a fost audiata ca martor in acest dosar. La cateva zile dupa ce au fost dati banii, procurorul a decis scoaterea de sub urmarire penala a soferului si netrimiterea in judecata, pe motiv ca fapta nu reprezinta un pericol social. I-a dat doar o amenda administrativa de 1.000 lei. La inceputul lunii octombrie 2012, oamenii au facut denunt la DNA cu privire la faptele comise de procuror. Dupa ce a fost chemat pentru a i se aduce la cunostinta ca a inceput urmarirea penala, Ghenadie Ciobanu a mers la birou si a infirmat acea rezolutie pe care a dat-o initial, aratand ca a gresit cand a decis scoaterea de sub urmarire penala. Astfel, le-a trimis oamenilor acasa noua rezolutie prin care ii chema la Parchet pentru a li se prezenta materialul de urmarire penala in vederea trimiterii in judecata. A expediat o copie si la Finante, pentru a fi restituiti banii pe care soferul i-a platit, adica amenda de 1.000 lei. Dupa aceasta ultima actiune a procurorului, anchetatorii i-au interzis sa paraseasca localitatea. La sfarsitul lunii octombrie 2012, Ghenadie Ciobanu a fost suspendat din functia de procuror de catre membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Sursa: bzi.ro