0.5 C
Paşcani
duminică, decembrie 22, 2024

Asanarea morală a societății (VII)

Cele sase articole publicate incearca, fiecare in parte si toate la un loc, sa identifice metode si grupuri tinta ce pot contribui la asanarea morala a societatii. Se stie ca a face ceva inseamna a-ti dubla sansele de a fi criticat. A lua atitudine inseamna a te expune la a fi inundat de critici. Acela care nu face nimic poate avea singurul repros ca nu face nimic. Doar in pomul care face roade se arunca cu pietre. Critica este constructiva daca furnizeaza alternative si competitii, cu solutii viabile. Etichetarea si constatarea neregulilor sunt la indemana oricui, asemeni afirmatiilor de genul trebuia si era bine. Benefice sunt solutiile de moment si mai ales cele de perspectiva.
Multe exemple pot fi furnizate ce vin in sustinerea afirmatiilor facute. Din aceasta multitudine ma voi referi la mult discutatul subiect (de mine cel putin) al asociatiilor de proprietari. In cele ce urmeaza voi da raspunsul (fara a avea pretentia ca-l voi epuiza)la cateva intrebari :
1De ce sunt necesare aceste asociatii?
2 Ce se realizeaza prin aceasta organizare ?
3 Cum putem izbuti in formarea acestora ?
4 Cand culegem roadele acestei reconstructii?
Asocierea nu este o noutate ci un curent mai vechi ce-si gaseste tot mai multi adepti in diverse sectoare de activitate si pe nivele multiple. Eficienta se obtine functie de intelepciunea ,sustinerea si coordonarea celor asociati. Vechile asociatii de locatari avand o componenta prea mare nu benaficiau de o coordonare pe masura cerintelor si mai ales nu reuseau sa identifice si sa rezolve problemele ce le avea fiecare bloc in parte. Incercarile unor persoane de a prelua parte din probleme cum ar fi,achitarea consumului de lumina de pe casa scarii sau a gazului din conducta comuna, de cele mai multe ori erau sortite esecului.In orice colectivitate exista 2-3 persoane ce nu-si achita obligatiile financiare si care franeaza orice initiativa . Sunt mult mai multe cauze pentru care aceste asociatii mamut erau depasite si deci se impunea o rezolvare noua. Aceasta noutate trebuie acceptata ,gandita si implementata. Nu e o solutie de a schimba doar denumirea lasandu-se aceeasi alcatuire. Inseamna a fi aceeasi Marie cu alta palarie. Se impune o restructurare. Deci o alta alcatuire cu alte atributii si cu o sporita eficienta.

Daca administratia Ratoi s-a opus cu toate fortele si a reusit sa impiedice constituirea asociatiilor, administratia Craciunescu a pasat aceasta responsabilitate unor incompetenti, de la actuala administratie mai sunt inca asteptari (nu si sperante dupa cum au demarat). Fiecare cetatean al urbei are diverse asteptari de la orice noua administratie.Eu consider prioritare problemele referitoare la asociatiile de proprietari, cainii (pisicile)comunitari si recuperarea datoriilor de la vesnicii datornici.(doar trei dintre multiplele probleme pentru care vechile administratii si-au aratat incompetenta ). Asteptari sunt mai multe dar alesii le-ar putea ierarhiza si bifa pe masura rezolvarii lor. Sa nu uite ca rezolvarea constituirii asociatiilor de proprietari are prioritatea zero. Mi-am oferit disponibilitatea si raman in continuare alaturi de toti cei care doresc alcatuirea acestor asociatii.Pentru constituirea acestor asociatii,de cateva lucruri ar trebui sa se tina cont.

Totul se face numai cu implicarea competenta si consecventa a administratiei locale. Suportul in alcatuirea asociatiilor trebuie cautat la majoritatea proprietarilor de buna credinta ce-si ofera disponibilitatea.O asociatie pentru a-si demonstra eficienta trebuie sa aiba un efectiv intre 30 si 150 de familii. Decizia de asociere a fiecarei asociatii va fi luata de 51% membrii(pe vechi) sau31%(pe nou).

Aceste decizii vor fi respectate iar Consiliul Local va fixa si termene de realizare pe etape ce nu vor depasi 3-5 luni (calendarul de parcurs ).Nu trebuie amanat totul drept promisiuni pentru viitoarea campanie electorala si nici sa se spere ca se vor constitui de la sine sau prin masuri coercitive. Mai eficiente masuri pentru asociere sunt ofertele stimulative si facilitatile gandite de administratie pentru cei asociati. Exemple ar fi de prioritati pentru reabilitarea termica a blocurilor,spatii de joaca pentru copii,amenajarea spatiului verde,sprijin juridic impotriva unor abuzuri facute de regiile furnizoare de servicii ,etc.Daca e o buna organizare ,administratia locala va gasi in asociatiile de proprietari ,principalul suport in toate deciziile benefice comunitatii.Aici vor gasi factorii de influenta in recuperarea restantelor financiare ale rau platnicilor ,vor fi portavocea administratiei in problemele gospodaresti,supapa refularii ofurilor cetatenesti si in general cordonul trainic de legatura dintre autoritatea locala si populatie.Bine organizate,asociatiile de proprietari vor aduce un puternic capital de imagine pentu alesi pe tot parcursul legislatiei facand o lejera si eficienta campanie electorala.Populatia incepe tot mai putin sa creada in propaganda electorala costisitoare cu afise ,pachete cu diverse produse pentru momirea electoratului,pixuri sau intruniri cu promisiuni sforaitoare.Se asteapta prezentarea realizarilor la nivel local de care a beneficiat fiecare cetatean.

Cum se pot constitui asociatiile?

Administratia locala va selecta un nucleu de 3-5 persoane (nu doar salariati ai primariei)care sub coordonarea primarului sau viceprimarului va elabora o strategie cu obiective concrete ,responsabilitati ,calendar de realizare si de analiza a celor infaptuite.In scurt timp (3-5 luni) actiunea sa se finalizeze dupa care incep sa-si desfasoare activitatea.Nu exclud existenta unora care vor dovedi suficienta opozitie la deciziile luate .Cu acestia se va lucra separat cerand ,daca va fi cazul si sprijinul organelor imputernicite a disciplina populatia prin masuri coercitive sau pecuniare
Asociatiile de proprietari isi pot institui un calendar de mobilizare a cetatenilor pentru desfasurarea anumitor actiuni de voluntariat,de ecologizare a mediului,de recuperare a deseurilor reciclabile,de integrare in activitati utile a persoanelor ce beneficiaza de ajutor social sau alte subventii,etc.Numai alcatuirea unui calendar cu actiuni bine gandite si inteligent coordonate de factorii responsabili pot coagula pe toti cei care doresc schimbarea in bine a intregului oras.Nu exclud aparitia unor dificultati in atingerea acestui obiectiv sau existenta unor asociatii ce bat pasul pe loc dar pentru fiecare caz se pot cauta si gasi solutii de redresare.De asmeni trebuie ignorati si izolati cei care cred ca asociatia este o organizatie de la care ceri totul(inclusiv protectie sociala)fara a-i oferi ceva.Fiecare comunitate ,oricat de evoluata ar fi ,trebuie sa detina niste norme dupa care isi desfasoara activitatea pentru un trai in comun.Insist pe asociatiile de proprietari deoarece ,deocamdata,institutiile statului(politie ,parchet, justitie ,etc,)nu si-au demonstrate eficienta in impunerea respectarii normelor convietuirii.Apeland la aceste institutii,am avut numai dezamagiri ; dosarele intocmite sau au luat,, pauza de sertar “sau deciziile au fost amanate pana faptele au fost prescrise.N.U.P.inseamna pentru reclamat o incurajare de a-si continua comportamentul iar pentru reclamant o descurajare pentruca nimeni nu se implica.

Pentru celelalte doua probleme aduse in discutie ca prioritati voi spune doar cateva fraze care pentru doritori pot fi detaliate.Din cele mai vechi timpuri ,omul si-a apropiat numai acele animale care i-au fost de folos restul le-a lasat in jungla.Dar si in jungla,atunci cand o anumita specie pune in pericol ecosistemul,sau se stopeaza inmultirea sau li se cauta o destinatie mai rarefiata.Daca acest lucru se intampla in jungla cu atat mai mult intr-o asezare rurala sau urbana.Este jignitor pentru orice localitate sa se constate ca pana si unele animale (caini ,pisici)nu respecta deciziile administratiei locale.In timpurile de azi se pare ca unele animale au capatat statutul de animale divine ce trebuie suportate pana la o moarte naturala(se spune ca in India ,vaca e considerat animal divin iar acum 2000 de ani,in Egipt era considerata pisica).Chiar daca este un animal de companie acesta sa fie doar a unei familii si nu a unui bloc sau cartier unde exista locatari cu alte puncte de vedere.Un singur animal poate fi benefic pentru o familie daca respecta un anume statut ce nu terorizeaza vecinii Daca sunt mai multe animale trebuie ca persoana posesoare sa fie in grija unui medic iar animalele in grija autoritatolor.Este greu de pus in evidenta daca persoana respectiva dovedeste prea multa dragoste pentru animale sau prea mult dispret pentru oameni.

Daca luam in discutie si lista restantierilor fiscali vedem ca arieratele sunt cancerul oricarei dezvoltari economice. In occident,se spune,ca fiscul este institutia cea mai autoritara in disciplinarea cetatenilor Autoritatea si-a castigat-o prin corectitudine ,intransigenta si aplicarea consecventa si nediscriminatoriu a legii.Daca vom lua ceva din realizarile altora vom mai progresa de nu ,la noi deocamdata se constata ca ,,merge si-asa” Astept si parerile cititorilor sa spuna pana cand cred ei ca merge tot asa.

Cu aceeasi consideratie pentru toti cei care vor sa ia atitudine .
Prof.Dumitru Cojocaru PASCANI 30.07.2013.

Recomandări