Ministerul Sănătăţii a scos în dezbatere publică ordinul prin care asistenţii medicali şi moaşele îşi vor putea deschide propriile cabinete de practică independentă.
Conform documentului pus în transparenţă publică de minister, asistentul medical generalist, moaşa sau asistentul medical pot să aibă calitatea de persoană fizică independentă, în baza certificatului care atestă profesia, emis de organizaţia profesională de care aparţine. Odată ce face asta, îşi va putea deschide un cabinet de practică independentă. Ei vor solicita apoi, după ce obţin codul de înregistrare fiscală – CIF, în fiecare an de la Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) un aviz care se va elibera doar celor care fac dovada încheierii unor contracte de prestări servicii cu unităţi sanitare sau furnizori de servicii de îngrijiri medicale autorizate.
Deschiderea unui astfel de cabinet individual se raportează la Direcţia de Sănătate Publică, care la rândul lor informează OAMGMAMR, care va organiza o secţiune specială în Registrul naţional unic al asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor cu cei care au cabinete individuale. Una dintre condiţiile de funcţionare a acestor cabinete este să aibă domeniu de activitate unic – furnizare de servicii de îngrijiri medicale, iar din structura administrării SRL-ului din spatele cabinetului trebuie să facă aibă un consiliu de administraţie format măcar o treime din persoane care să fie asistenţi medicali generalişti sau moaşe.