Rata de infectare cu virusul SARS-COV-2 creşte alarmant la Iaşi. Incidenţa în municipiul reşedinţă de judeţ a ajuns la 14,29 de cazuri la mia de locuitori, cifră record pentru perioada pandemiei.
Din cauza presiunii crescute pe zonele roşii ale unităţilor medicale destinate pacienţilor cu alte patologii, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a decis deschiderea Spitalului de la Leţcani. Acesta are disponibile peste 100 de locuri, 70 pentru forme uşoare şi medii de COVID-19 şi 40 la Terapie Intensivă. „Începând de astăzi, 1 februarie, vor fi internaţi primii pacienţi la unitatea modulară de la Leţcani care a fost închisă în urmă cu o lună din cauza adresabilităţii scăzute din acea perioadă. Aici vor fi internaţi direct, subliniez, şi nu transferaţi de la alte spitale, persoane care au diagnosticul de COVID-19. Cei care se adresează spitalelor pentru alte boli şi care ulterior sunt depistaţi cu infecţia cu SARS-COV-2, rămânâd pe zonele roşii ale secţiilor respective. Vom începe cu paturile pentru formele uşoare spre medii şi vom creşte treptat capacitatea, în funcţie de adresabilitate”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.
Ieri, conducerea Spitalului de Boli Infecţioase a stabilit echipa medicală şi gărzile pentru unitatea modulară de la Leţcani. De precizat este faptul că, dacă la Spitalul de Boli Infecţioase există echipă multidisciplinară dat fiind faptul că mulţi dintre bolnavii COVID prezintă boli asociate, la Leţcani nu există, dar medicii infecţioniştii ţin legătura cu medicii specialişti pe diferite specialităţi. Reamintim că Spitalul de la Leţcani reprezintă o investiţie de 13 milioane de euro. De-a lungul funcţionării, unitatea a înregistrat probleme la instalaţia termică şi electrică, precum şi la cea de oxigen. Mai exact, unitatea a fost închisă de două ori, iar în decembrie anul trecut a intrat în conservare din cauza numărului mic de pacienţi COVID existenţi la nivelul judeţului.
sursa zdi