8.6 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 8, 2025

Astăzi se publică rezultatele de la Evaluarea Națională. Cum poate fi făcută o contestație

Rezultatele inițiale de la Evaluarea Națională 2024 vor fi publicate astăzi, 3 iulie, până la ora 14:00, conform calendarului publicat în Monitorul Oficial. Elevii care nu sunt mulțumiți de rezultatele obținute la examenul de final de clasa a VIII-a pot depune contestații la centrele de examen sau le pot transmite electronic până joi, 4 iulie, la ora 12:00. Pe 9 iunie, elevii vor afla rezultatele finale.

Rezultatele vor fi afisate AICI. 

Probele din cadrul Evaluării Naționale s-au desfășurat pe 25 iunie (Limba română), 27 iunie (Matematică) și 28 iunie (Limba maternă). Rezultatele inițiale, dinaintea contestațiilor, vor fi publicate miercuri, 3 iulie, până la ora 14:00. Tot miercuri, 3 iulie, în intervalul orar 16:00-19:00, și joi, 4 iulie, în intervalul orar 8:00-12:00, vor putea fi depuse contestațiile. În perioada 4-9 iulie vor fi soluționate contestațiile, iar rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie.

Nota obținută după contestație este definitivă

Elevii nemulțumiți de notele aflate în urma afișării rezultatelor inițiale pot depune contestație. Trebuie să completeze, semneze și să depună o declarație-tip în care este menționat că au luat la cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica nota inițială. Nota acestora poate, după caz, să fie modificată prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori.

Nota obținută de elevi după etapa de soluționare a contestațiilor este nota definitivă, indiferent dacă punctajul a crescut sau a scăzut față de cel obținut în etapa de evaluare inițială a lucrării.

Cum este calculată nota după contestație

Potrivit Ordinului de ministru privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale 2024, în procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor sunt doi profesori evaluatori. În cazul în care, după finalizarea evaluării, diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, este calculată nota finală, ca o medie aritmetică ce are două zecimale. Notele acordate de cei doi evaluatori nu sunt rotunjite.

Ordinul de ministru amintește că, în cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori este mai mare de 1 punct, „lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori”. Apoi, nota finală va fi calculată luând în considerare toate cele 4 note. „După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale.” Media rezultată va reprezenta nota finală și va fi înregistrată în catalogul evaluării naționale.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări