Marți, 27 august a început atelierul de pictat vase ceramice, la Casa de Cultură Mihail Sadoveanu din municipiul Pașcani. Activitatea este coordonată de meșterul popular, Mihaela Iacinschi. Evenimentul a adunat laolaltă copii de diferite vârste, dornici să-și exprime creativitatea prin intermediul artei.
Participanții au decorat plăcuțe de ceramică cu peisaje inspirate din natură, folosind o varietate de culori. Atelierul le-a oferit copiilor ocazia de a experimenta cu nuanțe și forme, învățând despre tradițiile meșteșugului ceramic.
Printre cei curioși să afle ce presupune acest atelier, a fost și Teofil, un copil care iubește tradițiile românești.
Tot din această dragoste pentru tradiții, participă la cursuri și învață să cânte muzică populară. Ne-a cântat și nouă un refren.
Atelierul de ceramică va continua și miercuri printr-o nouă rundă de creativitate și învățare.
Ceramica de Kuty este tipul de ceramică reprezentativă pentru zona Botoșani pe care atelierul de olărit al celor doi frați Mihaela și Eusebiu Iacinschi îl realizează de ani de zile. Cei doi frați au moștenit pasiunea de la mama lor Sonia Iacinschi, cunoscut meșter popular din Botoșani.
Olaritul reprezinta o indeletnicire pe care noi romanii o mostenim din adancul timpurilor, de la indepartatii nostri stramosi din neolitic, dar totodata a fost si este una dintre cele mai propice modalitati de materializare a insusirilor artistice. Prin forma, proportii, decor si culoare vasele de orice tip au intrunit pe langa rosturile practice si virtuti artistice decurgand din stiinta, inventivitatea si imaginatia mesterului popular, din stapanirea tehnicilor si a mestesugului.