sâmbătă, aprilie 26, 2025
12 C
Paşcani
Login

Atenţie! Bani falşi pe piaţă. Cum îi recunoşti?

Mergeţi la cumpărături şi plătiţi cu cash? Atunci uitaţi-vă de două ori la banii care îi primiţi. Nu de alta dar este posibil să primiţi bancnote false de 10, 50 sau 100 de lei! Potrivit poliţiştilor şi experţilor BNR, numărul cazurilor de falsificare de monedă a explodat în ultimii ani. sursa foto –  bihoro.ro

bani falsi 1
Bancnotele româneşti au mai multe elemente de securitate ce pot fi verificate cu uşurinţă, de oricine. De la gravură în relief la fanta transparentă de securitate.
Oamenii legii spun că dacă nu sunteţi siguri de veridicitatea banului, comparaţi cu o bancnotă pe care o aveţi la dumneavoastră. Dacă nu aveţi cu ce, iată cum puteţi deosebi un fals. Bancnotă falsă este tipărită pe o hârtie industrială, iar fereastră transparentă este decupată manual, fiind imitată prin aplicarea de scoci sau un plastic. Firul de siguranţă este imitat prin copiere directă. Cel mai des se scot la imprimantă lei, însă calitatea e slabă, aşa că sunt uşor de depistat.

bani falsi 2

Bancnotele false sunt mai deschise la culoare şi pe măsură ce sunt manevrate crapă vopseaua de pe ele (nu rămân la fel de netede). Este o diferenţa şi la desenul din pătratul din partea stânga sus şi pe bancnotele adevărate trebuie să fie văzut numărul 10 (lei) de şapte ori.

Spicele aurii sunt mult mai scurte pe decupeul transparent de pe bancnotele false. Nu în ultimul rând, ar fi de reţinut că bancnotele false sunt mai scurte cu 3 milimetri decât cele reale. Cei în cauză acţionează în zone aglomerate atunci când casierii nu sunt atenţi.

De la începutul anului şi până în prezent două cazuri au fost făcute publice prin presa locală de către cei păcăliţi. Cei care găsesc aceste bancnote false sunt rugaţi să sune urgent la 112 ca să ajute la depistarea infractorilor.

Polițiștii și experții BNR ne explică elementele care trebuie sa le găsim la bancnote.
Filigranul
Filigranul este constituit din doua componente pozitionate in stanga aversului, pe zona neimprimata: portretul personalitatii de pe bancnota si emblema BNR. Filigranul este vizibil cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului.

Firul de siguranta
Toate bancnotele romanesti aflate in circulatie au, in zona centrala, un fir ce devine vizibil cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului.Elementul de suprapunere
Toate bancnotele romanesti in circulatie au anumite fragmente ale unui element de design de mici dimensiuni imprimate in acelasi loc pe ambele fete, astfel ca atunci cand sunt privite prin transparenta si luminate din partea opusa privitorului, elementul sa fie vazut in intregime.
Acesta se afla plasat, pe avers, sub denumirea bancii centrale de emisiune.

Banda iridescenta
Toate bancnotele romanesti in circulatie au imprimata pe revers, in partea dreapta, o banda verticala de culoare transparent aurie care are inscrisa, pe verticala, de sapte ori, valoarea nominala.

Microtextul
Toate bancnotele romanesti in circulatie au, pe avers si pe revers, zone imprimate cu caractere foarte mici, sub 1 mm inaltime, ce se pot vedea cu ajutorul unei lupe

Imprimare vizibila in lumina ultravioleta
Toate bancnotele romanesti in circulatie au, pe revers, imprimat cu cerneala vizibila numai in lumina ultravioleta, un patrulater ce contine valoarea nominala: „1”, „5”, „10”, „50”, „100”, „200”, „500”.
Seria bancnotelor romanesti in circulatie este formata din trei cifre si o litera, iar numarul din sapte cifre. Numarul fiecarei bancnote este unic. Seria si numarul tiparite cu cerneala neagra, pe verticala, in stanga, se vad de culoare verde, iar seria si numarul imprimate cu cerneala rosie, cu caractere de inaltime crescatoare, pe orizontala in dreapta, se vad de culoare portocalie in lumina ultravioleta.

Imprimarea aurie
Bancnotele de 10 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei si 500 lei au un element de design de pe aversul bancnotei imprimat cu cerneala de culoare aurie.

Imprimarea in relief
Bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 50 lei, 100 lei, 200 lei si 500 lei au imprimate in relief principalele elemente de design, pe ambele fete.

Imaginea latenta
Imaginea latenta nu este perceputa la examinarea directa, dar devine vizibila cand bancnota este privita razant. Pe bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 50 lei, 100 lei, 200 lei si 500 lei, imaginea latenta este constituita din initialele „BNR”.

Microperforatiile
Bancnotele de 50 lei, 100 lei, 200 lei si 500 lei au, in zona elementului floral pe avers, inscrisa valoarea nominala prin perforatii foarte fine. Acestea devin vizibile numai cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului.

Cerneala care isi schimba culoarea
Bancnotele de 50 lei, 100 lei, 200 lei si 500 lei au, pe avers, in partea stanga jos, elemente imprimate cu cerneala care isi schimba culoarea din auriu in verde, in functie de unghiul din care este privita.

Recomandări