Poliţiştii rutieri au fost ieri, 21 septembrie a.c. în misiune, pe drumurile publice din judeţ, acţionând pentru prevenirea accidentelor rutiere.
!! NU vitezei excesive sau neadapate la condiţiile de drum, conducerii maşinii sub influenţa alcoolului, cu defecţiuni tehnice sau pe fondul oboselii, precum şi folosirii neregulamentare a telefonului la volan, au fost mesajele transmise de poliţişti.
Şi abaterile comise de biciclişti, motociclişti, mopedişti, căruţaşi şi pietoni au fost sancţionate.
Astfel, în cadrul acţiunilor desfăşurate pe drumurile naţionale, comunale şi pe DE 583 au fost aplicate 317 sancţiuni contravenţionale, dintre care 111 pentru viteză, 50 pentru nefolosirea centurii de siguranţă, 29 pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii, 13 pentru neacordare de trecere pietonilor care au acest drept, 35 pentru abateri ale pietonilor, 1 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, iar restul pentru alte abateri.
INFORMARE PENTRU:
BICICLIŞTI:
Bicicletele pot fi conduse pe drumurile publice numai de persoane care au împlinit vârsta de 14 ani.
Bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător (dispozitiv de frânare eficace, mijloc de avertizare sonoră, lumină de culoare albă sau galbenă în faţă, lumină de culoare roşie în spate şi cel puţin un element reflectorizant de aceeaşi culoare)!
*******
PIETONI:
• Aşteptaţi sosirea mijloacelor de transport în comun pe trotuar sau pe refugiile special amenajate!
• După coborârea din mijloacele de transport public, nu traversaţi prin faţa sau prin spatele acestora ci, după plecare lor din staţie, prin locurile destiate trecerii!
• Fiţi precauţi atunci când traversaţi noaptea sau pe ploaie!
*******
CONDUCĂTORI DEATELAJE:
Vehiculul cu tracţiune animală nu poate fi condus pe drumuri naţionale, în municipii, precum şi pe drumurile la începutul cărora există indicatoare care îi interzic accesul.
Pe timpul opririi animalele trebuie să fie legate astfel încât acestea să nu poată intra pe partea carosabilă.
*******
MOTOCICLIŞTI:
• Păstraţi contactul vizual – nu mergeţi pe presupunerea că ceilalţi vă văd. Încercaţi să aveţi în permanenţă un contact vizual cu şoferii care v-ar putea intersecta traiectoria.
• Abordaţi curbele cu viteză moderată, fără a le ”tăia” – multe accidente se produc pe fondul pătrunderii pe sensul opus;
• Purtaţi întotdeauna îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante, strălucitoare, pentru a fi vizibili de la distanţă pentru ceilalţi participanţi la trafic şi casca şi hainele speciale de protecţie.