Informați-vă temeinic si solicitați actele doveditoare privind proprietatea terenului, atunci când doriți sa cumpărați un loc de veci in cimitirele din Pașcani. In ultima perioada, pe rețelele de socializare, au apărut numeroase anunțuri de vânzare, in contextul in care Primăria Municipiului se pregătește sa preia de facto administrarea cimitirelor, inclusiv a celor din suburbii.
Cum terenurile au fost trecute in domeniul public al municipiului si nu pot fi înstrăinate, se impune întrebarea ce vinde așa zisul proprietar al locului de veci, cu ce rămâne cel care plătește si mai ales ce acte urmează sa fie făcute intre cele doua parti. Sumele de tranzacționare sunt destul de mari, de la 2000 la peste 10 000 euro, in funcție de amenajările făcute.
Afaceri ilegale cu locurile de veci „ in curtea” Primăriei
BIT TV a adus acest subiect in discutie in cadrul conferinței săptămânale de presa si a solicitat lămuriri. Edilul municipiului, Marius Pintilie a susținut ca Primăria încă nu a preluat administrarea cimitirului municipal si a celor din suburbii, deși din punct de vedere legal ele sunt deja ale administratiei locale.
Mai mult, Primăria Pașcani are, de câțiva ani de zile, un serviciu specializat, cu tot cu salariați pentru administrarea cimitirelor. Au fost ocupați cu inventarierea locurilor de veci , dar acum edilul susține ca acesta acțiune încă nu a fost finalizată.
Primarul Pintilie le recomanda celor care au nevoie de un loc de veci sa mai aștepte încă șapte luni de zile, pana la amenajarea noului cimitir. Aici locurile de veci nu vor fi cumparate ci închiriate dar numai pe baza certificatului de deces sau pentru cei cu boli incurabile sau cu varsă peste 75 de ani.
Cavourile nefolosite, confiscate sau desființate?
O alta problema neclarificata este situația celor care și-au amenajat locuri de veci si cavouri in cimitirele din Pașcani si suburbii, dar care nu sunt încă ocupate/ folosite. Terenurile au fost cumparate/preluate de la familiile decedaților care au fost inhumati acolo sau de la biserici.
In opinia primarului astfel de situații sunt puțin probabile, deși cimitirele sunt pline de cavouri făcute la comanda, in special de oamenii înstăriți. Astfel de afaceri sunt înfloritoare si se fac la comandă de ani de zile, pe domeniul public, cu acordul tacit al Primăriei.
Edilul spune ca după aprobarea regulamentului de funcționare a cimitirelor, cei are dețin cavouri sau locuri de veci fără sa fie înhumate persoane decedate își vor pierde dreptul de folosință asupra lor. Pintilie nu a explicat cum anume vor fi confiscate cavourile sau daca vor fi dărâmate si a recunoscut ca astfel de situații ar urma sa fie rezolvate n timp.
Bătaie de joc cu locurile de veci
Neclarități sunt si in legătură cu locuri de veci ocupate. Conform proiectului de regulament o familie nu poate deține mai mult de un loc de veci, in toate cimitirele, nu doar cel care urmează sa fie amenajat. In situația in care a fost făcută o înhumare iar la scurt timp apare un alt deces administratia va pune la dispoziție, provizoriu, un nou loc de veci dar care urmează sa fie eliberat peste câțiva ani de zile.
Situația de la fata locului este total diferită! !n multe cazuri o familie are in îngrijire câte doua sau chiar trei locuri de veci, unde au fost îngropate rudele ( părinții, copiii etc).
Întrebat cum va fi rezolvată acesta problema primarul Marius Pintilie a lăsat sa se înțeleagă ca proiectul ar urma sa fie modificat așa incat unele măsuri sa aibă aplicabilitate doar in noul cimitir, nu si in cele ocupate deja.
Mai exact, el recunoaște ca proiectul de regulament, daca va fi aprobat, nu va putea fi aplicat in forma propusa. Edilul a mai spus ca ar fi dispus sa facă demersurile necesare pentru ca cimitirele vechi sa rămână in administrarea parohilor, dar după aprobarea si implementarea regulamentului de funcționare, adică după impunerea controversatelor reguli.
Menționăm ca in cimitirul actual al municipiului Pașcani câteva mii de locuri de vechi au fost obținute prin cumpărare de la RAGCL. Primăria nu a clarificat nici pana acum daca chitanțele emise atunci au sau nu valoare de proprietate sau doar folosință asupra terenului si pentru ce perioada. De asemenea nu a fost clarificată nici situația terenurilor cumparate sau obținute prin donații de către biserici, suprafețe care au fost trecute in mod abuziv in domeniul public al municipiului.