Mulți adolescenți fug de acasă, cu sau fără motiv, neținând cont de consecințele pe care le pot avea acțiunile lor, atât asupra familiei, a tuturor celor implicați, cât mai ales asupra propriei persoane, deoarece se expun unor riscuri enorme.
Joi, o minoră de 17 ani din Pașcani M.D., a dispărut de la domiciliu, iar polițiștii au fost sesizați cu privire la acest lucru, începând acțiunile de căutare. Din fericire, tânăra nu a fost implicată în vreo ilegalitate și nu a fost victimă a vreunei infracțiuni, fiind depistată de polițiști după numai o zi și încredinţată familiei.
Polițiștii recomandă ca în cazul dispariției copiilor să fie anunțate în termen cât mai scurt organele abilitate prin numărul de urgență 112, pentru a scurta timpul de găsire al copiilor, iar părinții sau tutorii să ofere toate informațiile care pot ajuta la depistarea minorilor.
Atunci când este vorba de copii foarte mici, aceștia trebuie supravegheați cu atenție și responsabilitate, mai ales în locurile aglomerate. Părinții trebuie să își învețe copiii elemente esențiale de orientare și să cunoască adresa și datele sau numărul de telefon al părinților.
Dacă dispariția este benevolă, aceste cazuri fiind sesizate mai ales în rândul adolescenților, tinerii trebuie să primească consiliere psihologică după întoarcerea lor în familie, pentru a conștientiza gravitatea unor astfel de acțiuni și riscurile pe care și le asumă atunci când fug de acasă.
În Romania, conform statisticilor, majoritatea copiilor declarați disparuți, fug de acasă, fiind reclamate anual peste 3000 de cazuri care ajung în atenția poliției.
Părinții sau tutorii trebuie să aibă în vedere conform psihologilor niște semne care conduc la astfel de comportamente în rândul tinerilor și trebuie să aibă o comunicare reală cu copiii lor, fără a recurge la mijloace violente sau metode impuse în educația propriilor copii.
Categoria cea mai vulnerabilă în ceea ce privește dispariția involuntară cuprinde minorii între 14 și 18 ani, care de cele mai multe ori fug de acasă fie din cauza problemelor de familie, fie în căutarea propriei identități, iar mulți dintre ei nu se află din păcate, la prima acțiune de acest fel.