În câteva zile începe şcoala, iar traficul rutier o să se aglomereze, mai ales în zona unităţilor de învăţământ. Poliţiştii de la judeţ au declanşat o campanie pentru informarea şi atenţionarea şoferilor dar mai ales a pietonilor.
Începe noul an şcolar! Traficul rutier se aglomerează, şoferii se grăbesc să ajungă la şcoală cu cei mici şi apoi la serviciu. Agitaţie, neatenţie. Toate acestea fac strada un mediu nesigur, în special pentru cei mici, care ies de sub supravegherea directă a părinţilor. Fie că se deplasează la şcoală pe jos, cu mijloacele de transport în comun sau sunt transportaţi de către părinţi cu autovehiculele personale, şcolarii sunt predispuşi riscului rutier mai mult că oricând.
Dinamică accidentelor de circulaţie în care sunt implicaţi minorii, relevă vulnerabilitatea acestora în faţa pericolelor din trafic. Astfel, anul şcolar precedent, 2014-2015, la nivelul judeţului Iaşi s-au produs un număr de 172 accidente în care au fost implicaţi minori cu vârste între 7-18 ani, acestea fiind soldate cu 4 morţi, 61 răniţi grav şi 171 răniţi uşor.
Principalele cauze de producere a accidentelor în care sunt implicaţi minorii, la nivelul judeţului Iaşi, sunt traversarea neregulamentară de către pietoni, neacordarea priorităţii pietonilor şi abaterile săvârşite în calitate de biciclişti.
Elevii spun că tot timpul se asigura când traversează strada pe zebră şi nu prin loc nepermis. Ei au învăţat semnele de circulaţie la şcoală dar şi de la părinţi.
Poliţia Rutieră face părinţilor următoarele recomandări:
– stabileşte reguli clare în ceea ce priveşte drumul de acasă la şcoală şi înapoi şi însoţeşte-l, pe copilul tău, de cât mai multe ori pe acest itinerariu, explicându-i pericolele la care este predispus;
– învaţă-l că stradă nu e loc de joacă;
– oferă-i un exemplu pozitiv prin comportamentul tău, indiferent că eşti pieton sau şofer; copilul învaţă privindu-te pe ţine şi atunci când va fi singur, te va copia în comportament;
– în funcţie de vârstă copilului, învaţă-l regulile de circulaţie care să-i asigure siguranţă în trafic; astfel, dacă pe cei cu vârste fragede îi înveţi regulile privind traversarea străzii, deplasarea pe drumurile publice, semnificaţia culorilor semaforului, a anumitor indicatoare sau marcaje rutiere, cu adolescenţii poartă conversaţii, care să-i ajute să conştientizeze pericolele la care sunt supuşi şi răspunderea pe care trebuie să şi-o asume în cazul în care vor conduce autovehicule (inclusiv mopede) fără a fi posesori de permise de conducere sau aflându-se sub influenţă alcoolului.