2.4 C
Paşcani
miercuri, decembrie 25, 2024

ATENŢIE ŞOFERI! COD GALBEN DE NINSORI

Cod_Galben_de_ninsoare_1

 

 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis ieri o atenționare meteorologică COD GALBEN, în care se arată că în intervalul 18.01.201, de la  ora 06.00 – 19.01.2013, pînă la  ora 15.00 în zona Moldovei, va ninge iar vîntul va prezenta intensificări locale , temporare ce vor atinge și depăși la rafală, viteze de 55-60km/h.

Având în vedere această atenţionare, adresăm câteva  recomandări:

Înainte de a pleca la drum, verificaţi întotdeauna starea tehnică a autovehiculului şi interesaţi-vă în privinţa stării traseului pe care urmează să îl parcurgeţi, sunând la unul dintre numerele de telefon ale Comandamentului Central de Iarnă: 021.9360; 021.318.66.09; 021.318.66.31!

Pentru a evita riscul înzăpezirii pe câmp, nu continuați deplasarea și alegeți să vă retrageți în localități, acolo unde puteți găsi adăpost!

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic!

Echipaţi-vă maşina corespunzător, nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă, lanţuri şi material antiderapant!

Verificaţi dacă dispozitivele de iluminare şi semnalizare, ştergătoarele de parbriz şi instalaţiile de climatizare funcţionează corespunzător!

Păstraţi o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul care circulă în faţă! Circulaţi cu viteză redusă, pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă!  Ţineţi cont de faptul că atunci când este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă.

Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor ! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu polei nu trebuie să viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi !

Verificaţi instalaţia de iluminare-semnalizare, nivelul uleiului, antigelului, lichidului de parbriz, precum şi instalaţia de climatizare. Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare.

Pentru a evita blocarea roţilor şi pierderea controlului asupra autovehiculului, trebuie să sesizaţi şi să frânaţi din timp, foarte uşor şi progresiv. În cazul blocării roţilor şi derapării eliberaţi pedala de frână pentru a recâştiga aderenţă apoi frânaţi din nou progresiv folosind şi frâna de motor!

Abordaţi curbele uşor, păstrând o viteză redusă şi uniformă! În situaţia în care rămâneţi în pană pe un sector de drum înzăpezit, scoateţi autovehiculului cât mai în afara părţii carosabile pentru a nu bloca intervenţia utilajelor de deszăpezire şi aprindeţi lămpile de poziţie şi de avarie.

În zilele cu ninsori, viscol, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni! Aceştia sunt mai puţin prudenţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur şi nu se asigură corespunzător la traversare! ziarulorizont.info

 

 

 

Recomandări

Articolul precedent
Articolul următor