marți, iulie 1, 2025
21.4 C
Paşcani
Login

Au apărut ciupercile prin pădurile Iașului. Miturile care circulă printre mulți culegători, demontat de experți. Ce spune șeful Grădinii Botanice

Amatorii de preparate cu ciuperci sunt sfătuiți de specialiști să fie extrem de atenți la alegerea și gătirea acestora. Cel mai recent caz ajuns la spital la Iași: un bărbat a decedat, iar soția și mama sa, ultima în vârstă de 92 de ani, sunt în stare gravă după ce au consumat ciuperci culese din pădure.

Cazul de mai sus (mai multe detalii AICI) reconfirmă cât de ușor pot fi greșit identificate ciupercile de persoane fără pregătire specializată.

Medicii subliniază că, în cazul ciupercilor, chiar dacă acestea sunt cunoscute și par identice cu altele, uneori din 300 de ciuperci este suficient ca una singură să fie toxică. Astfel, se poate întâmpla ca mai multe persoane să consume din aceeași mâncare, dar doar una să nimerească ciuperca toxică și să se îmbolnăvească, în timp ce celelalte nu sunt afectate, sau sunt afectate prea puțin.

Profesorul Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iași, avertizează asupra falsului mit potrivit căruia toate ciupercile pot deveni comestibile prin anumite metode de preparare. În România, s-au răspândit rețete nefondate care susțin, de exemplu, că ciupercile toxice pot fi recunoscute dacă se înnegresc în timpul fierberii alături de pătrunjel. Profesorul ieșean subliniază că aceste credințe nu au niciun temei științific și că fierberea nu elimină substanțele toxice, așadar nu garantează siguranța consumului.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări