Suplimentele alimentare sunt produse care, la bază, conțin o varietate de vitamine, minerale și alte substanțe ce pot îmbunătăți sănătatea întregului organism. Sunt multe produse care tratează simptomatologia, dar și alte categorii de suplimente care pot fi dăunătoare, dacă nu sunt recomandate de un specialist.
Ce spune medicul endocrinolog despre consumul și eficiența suplimentelor alimentare. Suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o alimentație sănătoasă și echilibrată. Orice produs comercializat drept supliment trebuie să aibă menționat pe etichetă toate ingredientele pe care le conține, cantitatea per porție/zilnică, iar medicul specialist poate decide, în funcție de nevoile fiecărei persoane, care este doza optimă recomandată.
Consumul de suplimente alimentare – bun sau rău pentru organism? „Consumul de suplimente alimentare are efecte benefice pentru sănătatea organismului pentru că, la baza acestora, există plante din care se extrag ingrediente și, ulterior, ele se regăsesc în formula completă a conținutului medicamentelor /suplimentelor. Și în acest caz (al suplimentelor) procesul de fabricație pornește de la formula chimică a extractului de plantă.
Nu este o noutate pentru acțiunea lor benefică, deoarece încă din antichitate dacii foloseau diferite plante drept medicamente pentru o trata sau ameliora simptomele anumitor afecțiuni. Diferența dintre suplimentele alimentare și medicamentele care se prescriu cu rețetă medicală este faptul că, pentru suplimente, nu există o verificare ce poate fi făcută prin studii clinice. Suplimentele nu au în spate studii care să dovedească modul de acționare, doza eficientă/doza toxică, ce categorii de pacienți pot fi tratați, punctual, cu un anumit tip de suplimente etc. Suplimentele, prin legislație, nu sunt supuse obligativității efectuări unor studii, care să dovedească exact o acțiune. În schimb, medicamentele scoase pe piață au un sistem de verificare european bine stabilit”, a declarat pentru Digi24 medicul endocrinolog Diana Păun.