S-au împlinit 143 de ani de la nașterea marelui scriitor, Mihail Sadoveanu, născut la Pașcani, pe 5 noiembrie. A devenit o tradiție ca în fiecare lună de noiembrie să fie comemorat prin diferite activități culturale, educative sau religioase. Luni, instituțiile care îi poartă numele lui, cât și a dascălului preferat al prozatorului, Mihai Busuioc, au organizat o slujbă de pomenire la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din curtea Protopopiatului, din oraș. Au trecut 62 de ani de la dispariția scriitorului.
Momentul religios a continuat în cimitirul municipal, unde se află mormintele părinților și fratelui prozatorului, Profira Ursache, Alexandru și Dumitru Sadoveanu și al domnului Trandafir, Mihai Busuioc, învățătorul marelui scriitor de la Pașcani.
Activitățile continuă pe parcursul întregii săptămâni, la Casa de Cultură Mihail Sadoveanu.
Marți, 7 noiembrie 2023, de la ora 17.45 în sala de spectacole va avea loc un Concert lecție susținut de Filarmonica de Stat George Enescu din Botoșani, dirijor Liviu Condriuc.
Joi, 9 noiembrie, ora 17.00, în sala Arcadia a Casei de Cultură va avea loc vernisajul expoziției de pictură ,,Bucăți de timp” al artistei, Elena Sârbu. Prezintă Mihaela Ciobanu de la Muzeul de Artă Român și Mihai Olteanu – artist plastic, Uniunea Artiștilor Plastici Neamț. Expoziția se poate vizită în perioada 9 noiembrie 2023 – 8 ianuarie 2024.
Sâmbătă, 11 noiembrie 2023, începând cu ora 10.00, în sala Arcadia va avea loc cea de-a LII-a ediție a Simpozionului Sadoveanu la care Casa de Cultură are ca parteneri Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării din cadrul Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava și Colegiul Național ,,Mihail Sadoveanu” din Pașcani. Tema simpozionului din acest an este ,,Sadoveanu – un constructor de punți peste timp, spațiu și ideologii”.
Luni, 13 noiembrie, de la ora 19.00 în sala de spectacole va avea loc spectacolul de teatru ,Ia-le banii!” susținut de Teatru București, regia artistică Răzvan Oprea.
De precizat este faptul că tot în Luna Culturii urma să fie organizat și Festivalul Curcubeul Artelor. În urma efectelor cauzate de „Ordonanță Austerității”, evenimentul la care participau sute de copiii care promovau tradițiile autentice românești, port, cântec și dans, a fost anulat.