Cei care doresc să urmeze o carieră militară se pot înscrie la admiterea în învăţământul universitar, postliceal sau liceal militar. Candidaţii, care se vor bate în total pe 2570 de locuri, îşi pot să depune dosare până pe 1 martie.
Ofiţeri – 893 locuri
1. Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, Sibiu (3 ani): 264 locuri
2. Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, Braşov (3 ani): 184 locuri
3. Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, Constanţa (4 ani): 108 locuri
4. Academia Tehnică Militară, Bucureşti (4 ani): 219 locuri
5. Institutul Medico-Militar (5-6 ani): 110 locuri din care: 60 – prin Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti (40 medicină generală, 10 medicină dentară, 10 farmacie) şi 50 Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş (medicină generală)
6. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Bucureşti (3 ani): 8 locuri
Maiştri militari – 678 locuri
1. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” din Piteşti (2 ani): 313 locuri
2. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia” din localitatea Boboc, judeţul Buzău (2 ani): 245 locuri
3. Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral I. Murgescu” din Constanţa (2 ani): 120 locuri
Trebuie precizat că la maiştri militari, un procentaj de cel mult 25% din numărul de locuri este rezervat absolvenţilor din acest an ai colegiilor naţionale militare.
Subofiţeri 399 de locuri
1. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” din Piteşti (1 an): 323 locuri
2. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia” din localitatea Boboc, judeţul Buzău (1 an): 76 locuri
Colegii naţionale militare – 600 locuri
1. Colegiul Naţional Militar ”Mihai Viteazul”, din Alba Iulia, judeţul Alba -120 locuri
2. Colegiul Naţional Militar ”Dimitrie Cantemir”, din Breaza, judeţul Prahova -120 locuri
3. Colegiul Naţional Militar ”Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava -120 locuri
4. Colegiul Naţional Militar ”Tudor Vladimirescu” din Craiova, judeţul Dolj -120 locuri5. Colegiul Naţional Militar ”Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa, judeţul Constanţa -120 locuri
Criterii de recrutare
Pentru admiterea în învăţământul universitar militar de formare a ofiţerilor (cu durata între 3 şi 6 ani) se pot înscrie elevii din clasele a XII-a, precum şi tinerii care sunt absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat şi care vor împlini cel mult 30 de ani (24 pentru piloţi) în anul 2019.
Pentru admiterea în învăţământul postliceal militar de formare a maiştrilor militari (cu durata de 2 ani) se pot înscrie elevii din clasele a XII-a, precum şi tinerii care sunt absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat şi care vor împlini cel mult 30 de ani în anul 2019.
Pentru admiterea în învăţământul postliceal militar de formare a subofiţerilor (cu durata de 1 an) se pot înscrie
– soldaţii/gradaţii profesionişti care sunt absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat (sau care vor face dovada obţinerii diplomei până la concursul de admitere) şi care vor împlini cel mult 35 de ani în anul 2019, cu o vechime în serviciu de cel puţin 2 ani până la data organizării concursului de admitere şi calificativul cel puţin ”Bun” în aprecierea de serviciu din ultimii 2 ani;
– elevii din clasele a XII-a şi tinerii care sunt absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat şi care vor împlini cel mult 35 de ani în anul 2019.