Vești proaste pentru pășcăneni. Lucrările de reabilitare la Palatul Cantacuzino – clădire care urma să fie transformată în Muzeul Municipal au fost stat. Lucrările au fost realizate în proporție de cca. 62% dar societatea care a câștigat licitația a intrat în insolvență și refuză să continue investiția pe motiv că ar avea nevoie de instrucțiuni suplimentare de la proiectanți. De cealată parte, firma de proiectare susține că sa achitat de sarcinile din contract și că pentru alte servicii ar fi nevoie de plăți suplimentare. În aceste condiții, edilul municipiului spune că ar trebui să fie reluate licitațiile pentru desemnarea unor alte societăți care să ducă la bun sfârșit acest proiect.
Contractul de execuție a fost semnat pe 25 mai 2021, iar clădirea trebuia renovată în 24 de luni. A fost solicitată o prelungire, dar și aceasta a fost depășită. Lucrările rămase vor fi decontate din următorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, iar contractul de finanțare ar urma să fie încheiat în toamna acestui an. Noul termen de finalizare a lucrărilor ar urma să fie 31 decembrie 2025. Având în vedere problemele întâmpinate până acum, reprezentanții Primăriei nu sunt siguri că vor încadra în timpul rămas.
CINE ESTE DE VINĂ?
Până acum, consilierii din opoziție au atras atenția, în repetate rânduri, că sunt probleme cu proiectul de reabilitare a Palatului Cantacuzino și au solicitat o implicare mai mare din partea administrației locale.
Investiția este estimată la peste 12 milioane de lei, fără TVA, dar este posibilă actualizarea și creșterea prețului. Municipalitatea trebuie să aloce peste 1,4 milioane de lei, cheltuieli neeligibile și cofinanțarea de 2%, dar finanțarea bugetului local ar urma să
După finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor, urmează cea de-a doua etapă, cea de amenajare a muzeului municipal pentru a fi inclus în circuitul național. Tematica a fost stabilită, dar trebuie să fie făcute necesare, precum și angajarea personalului.
Menționăm că proiectul a fost demarat de fosta administrație locală, iar în anul 2018 a fost semnat contractul de finanțare. În urma licitației, contractul de execuție a fost semnat în anul 2021 cu societatea TEC TELECOM SRL, cea care a avut prețul cel mai mic. Palatul Cantacuzino a fost construit între anii 1640 – 1650 de vistiernicul Iordache Cantacuzino, ca loc de adăpost pentru vânătoare, dar din clădirea veche nu a mai rămas decât foișorul, restul fiind reconstruit pe fundația inițială. În anul 1812, ajunge în posesia lui Iordache Roșetti Roznovanu, iar în secolul următor a fost preluat de familia Brătianu. Mai târziu, clădirea a fost expropriată de comuniști și transformată în Casa Pionerilor din Pașcani, apoi Palatul Copiilor, iar în anul 2012 a fost cumpărată de Primăria Pașcani, de la ultimii moștenitori, pentru suma de 180.000 euro.