0.3 C
Paşcani
duminică, ianuarie 12, 2025

Autostrada A7 Bacău-Pașcani, finanțată prin PNRR. Câți kilometri va avea și când va fi gata

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Ministerul Transporturilor au semnat contractul de finanțare pentru Autostrada A7 Moldova, sectorul Bacău-Pașcani.

Valoarea totală a proiectului este de peste 7,32 miliarde de lei, mai puțin de 30% din sumă provenind din fonduri europene. Valoarea fondurilor europene aferente PNRR este de aproximativ 2 miliarde de lei.

„Obiectivul general al proiectului reprezintă o creștere a mobilității pe rețeaua de infrastructură rutieră TEN-T Core, prin reducerea timpului de călătorie, îmbunătățirea condițiilor de călătorie și siguranța traficului, precum și dezvoltarea zonelor pe care autostrada le va servi, precum si economia de combustibil”, transmite Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt 77,3 km de autostradă, care va avea 112 poduri și pasaje, nouă noduri rutiere, două spații de serviciu și două parcări de scurtă durată.

Perioada de implementare a proiectului este de 52 luni, respectiv din septembrie 2022 până la 31.12.2026, aceasta cuprinzând, dacă este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.

Traseul autostrăzii se compune din 3 loturi:

-Lot 1 între UAT Săucești (județ Bacău) și Trifești (județ Neamț), km 0+000 — Km 30+300, cu lungimea de 30.3 kilometri.

-Lot 2, între Trifești (județ Neamț) și Gherăești (județ Neamț), km 30+300 — Km 49+299, cu lungimea de 18.999 kilometri.

-Lot 3, între Mircești (județ lași) si Pașcani (județ Iași), km 49+299 — Km 77+393.7, cu lungimea de 28.094 kilometri.

Sectorul de autostradă cuprins între Bacău şi Paşcani va traversa judeţele Bacău, Neamţ şi Iaşi. În apropiere de Paşcani, autostrada A7 se va intersecta cu viitoarea Autostradă a Unirii – A8, intersecţie care va fi amenajată sub forma unui nod turbion.

Pe întreaga lungime a autostrăzii vor fi plantate 140 de hectare de perdele forestiere cu rol anti-înzăpezire.

Autostrada Moldovei A7 are aproape 440 de kilometri de la Ploieşti (Dumbrava/A3) şi până la Siret, la graniţa cu Ucraina. De la Ploieşti până la Paşcani (circa 320 de km) a fost prinsă pe finanţare PNRR, planul pe termen scurt gândit de UE pentru relansarea economiilor post-pandemie. Condiţia esenţială: proiectele să fie finalizate până în 2026.

Sursa adevarul 

Recomandări