duminică, mai 18, 2025
15.7 C
Paşcani
Login

Bacalaureat 2013 – limba română: Blaga, Arghezi sau Barbu, la alegere – SUBIECTE şi BAREM la ROMÂNĂ scris

umanist-1

umanist-2

baremreal1

barem-real-2

Emoţii mari pentru absolvenţii claselor a XII-a, dar si pentru parintii sau profesori lor. Astazi, 1 iulie s-a dat startul probelor scrise la bacalaureat. Varianta de subiecte extrasa a fost cea cu numarul 7. Marea noutate a bacalaureatului din acest an o reprezinta faptul ca elevii de la profilul real au avut subiecte diferite la limba romana fata de cei de la profilul umanist.

BAC PASCANI

Pentru absolventii de profil real, la primul subiect s-a dat un text de George Calinescu, pe baza caruia trebuiau sa rezolve o serie de cerinte: sa explice rolul cratimei sau sa gaseasca sinonime pentru anumite cuvinte.

La al doilea subiect, elevii au avut de realizat un text argumentantiv despre rolul modelului in viata. Majoritatea elevilor au scris despre marii sportivi pe care ii are Romania sau despre proprii parinti.

La subiectul al III-lea si cel mai important, elevii au avut de redactat un eseu in care sa prezinte tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, la alegere, din operele scriitorilor Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.

Absolventii de profil uman au primit, la primul subiect, un fragment din „Accidentul”, de Mihail Sebastian. Pe baza acestui text, elevii au avut de gasit sinonime si de identificat doua cuvinte care sa dovedeasca genul caruia ii apartine textul.
La subiectul doi au avut de argumentat importanta jurnalului in viata unui adolescent. Ultimul subiect a fost reprezentat de redactarea unui eseu – tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic apartinand simbolismului.

Bacul a fost dat astazi si de catre o doamna de peste 40 de ani care are nevoie de diploma. Comparativ cu 1991, atunci cand a dat examenul maturitatii, femeia nu a fost foarte incantata de subiecte, mai ales cel de la redactarea unui eseu.

Testul are trei parti, fiecare fiind notata cu 30 de puncte. La fel ca anul trecut, elevii au fost supravegheati video, dar şi de doi asistenţi, în fiecare sală de examen.

La nivelul judeţului Iaşi au fost organizate 17 centre de examen şi 5 centre zonale de evaluare. Miercuri se vor da probele obligatorii în funcţie de profil (Matematică şi Istorie), iar vineri se va susţine proba la alegere, urmând ca rezultatele parţiale să fie afişate pe 8 iulie şi cele finale pe 12 iulie. ziarulorizont.info

Recomandări