duminică, mai 25, 2025
12.1 C
Paşcani
Login

”Balul Bostăneilor”- proiect opus tradițiilor din import

Un proiect original al Consiliului Elevilor de la Colegiul de Căi Ferate ”Unirea” din Pașcani a căpătat deja notorietate, fiind așteptat cu nerăbdare de toți elevii școlii. ”Balul Bostăneilor”, activitate opusă ideeii de Halloween, se va desfășura vineri seara la Clubul Copiilor, iar bostănei de aur, argint și bronz vor fi decernați celor mai talentați elevi, dar și acelora care stăpânesc și interpretează cel mai bine creația povestitorului Ion Creangă.

Dacă unii se maschează și țin sărbători importate, alții preferă să promoveze tradițiile autentice și să învețe mai multe despre valorile care ne reprezintă ca neam. Este vorba despre elevii și profesorii de la Colegiului de Căi Ferate ”Unirea”, din Pașcani, care deja fac pregătirile pentru un proiect original, marcă a acestei școli. ”Balul Bostăneilor” se va desfășura vineri după-amiază la Clubul Copiilor, începând cu orele 16.00.
balul.bostaneilor.afis.unirea
Replica românească a sărbătorii de Halloween, în viziunea celor de la ”Unirea”, așa cum au gândit-o organizatorii, nu numai că nu aduce nimic înfricoșător sau ironic la adresa morții, conform ideilor venite de peste hotare, ci chiar urmărește să evidențieze și să promoveze tradițiile și valorile neamului românesc. Proiectul organizat de Consiliul Elevilor a ajuns anul acesta la a VIII-a ediție, participanții sunt elevi de clasele a IX-a și a X-a, iar organizatorii sunt chiar câștigătorii de anul trecut.

Tema de anul acesta este legată de poveștile și povestirile lui Ion Creangă, iar concurenții din cele 9 echipe vor trebui să parcurgă 5 probe în cadrul cărora vor trebui să joace roluri din poveștile lui Creangă, să interpreteze muzică populară, să recunoască obiecte tradiționale și cuvinte care nu mai fac parte din vocabularul comun, dar amintesc de graiul de odinioară și să își demonstreze aptitudinile în cadrul ultimei probe din cadrul competiției.

Juriul va fi format din 2 elevi, 4 profesori, dar și directorul școlii, de această dată în calitate de inițiator al acestui proiect, iar câștigătorii vor fi recompensați în funcție de prestația lor cu Bostanul de Aur, de Argint sau de Bronz. Premii dulci vor fi pregătite de părinții elevilor din clasa organizatoare prin plăcinte și cozonaci pentru toți elevii, iar oaspeții vor fi întâmpinați tradițional, așa cum se cuvine, cu pâine și sare, de către elevi mândri să reprezinte portul popular românesc.

Recomandări