luni, mai 19, 2025
8.5 C
Paşcani
Login

Bani pentru şomerii din localităţile sărace. Pe lista este si Pascaniul

Iată lista celor 54 de localităţi marginalizate din judeţul Iaşi. Oraşele Hârlău, Târgu Frumos şi Podu Iloaiei sunt considerate marginalizate sever

Cele mai sărace comune din judeţ au devenit sărace în mod oficial. Guvernul a adoptat Planul naţional de mobilitate, menit să sprijine dezvoltarea localităţilor considerate marginalizate, respectiv cele afectate de un grad redus de dezvoltare, şomaj de peste 10% şi rată mare de beneficiari de venit minim garantat. Pe lista finală a Guvernului se înscriu 54 de localităţi din judeţ, considerate a fi marginalizate, inclusiv oraşele, cu excepţia municipiului Iaşi. Dintre acestea, 24 de localităţi, inclusiv oraşele Hârlău, Târgu Frumos şi Podu Iloaiei sunt incluse în categoria celor marginalizate sever.

Măsurile prevăzute în planul guvernamental vizează, pe de o parte, stimularea şomerilor din zonele sărace să-şi caute locuri de muncă în alte localităţi decât cele de domiciliu, iar pe de altă parte, sprijinirea agenţilor economici locali în înfiinţarea de noi locuri de muncă. O primă măsură vizează acordarea unei prime de activare şomerilor cărora le-a expirat termenul de acordare a indemnizaţiei. Prima, în valoare de 500 lei net se acordă celor care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de trei luni. Prima nu se acordă totuşi celor care se angajează la o firmă la care au mai lucrat în ultimul an. Măsura este menită să descurajeze concedierile şi reîncadrările fictive. Dacă şomerul se angajează în altă localitate, situată la mai mult de 15 km de cea în care locuieşte, el poate beneficia şi de o primă de încadrare, calculată în funcţie de distanţa dintre domiciliu şi locul de muncă. Prima se ridică la 50 de bani pe kilometru, dar nu mai mult de 55 de lei pe zi şi se plăteşte lunar pentru zilele de lucru efectiv. Suma ar urma să acopere cel puţin cheltuielile cu naveta. Prima de încadrare se acordă pe o perioadă de 12 luni.

Pentru şomerii care îşi găsesc un loc de muncă la mai mult de 50 km de locuinţa de domiciliu şi trebuie să se stabilească în localitatea unde lucrează, se acordă o primă de mobilitate neimpozabilă, în valoare de 12.500 lei. Dacă şomerul se stabileşte în altă localitate cu tot cu familie, prima se va ridica la 15.500 lei. Dacă ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, adică sunt şomeri neindemnizaţi şi se stabilesc în altă localitate, se acordă o primă suplimentară de 3.500 de lei. Prima se acordă în două tranşe egale, la data instalării şi la un an de la angajare. Dacă angajatorul asigură locuinţă de serviciu sau suportă cheltuielile aferente, prima de instalare se va ridica la 3.500 de lei pentru fiecare soţ care se angajează sau la 6.500 de lei pentru şomerul care pleacă împreună cu familia, banii acordându-se într-o singură tranşă, la data instalării.

Continuare pe Ziarul de Iasi

Lista localităţilor marginalizate din judeţ

A.I. Cuza

Brăeşti

Ciohorăni

Ciorteşti

Coarnele Caprei

Costeşti

Costuleni

Cotnari

Cucuteni

Dagâţa

Dobrovăţ

Dolheşti

Drăguşeni

Dumeşti

Fântânele

Focuri

Golăieşti

Grajduri

Gropniţa

Grozeşti

Hărmăneşti

Horleşti

Ipatele

Lungani

Mădârjac

Mironeasa

Mogoşeşti

Movileni

Oţeleni

Popeşti

Probota

Răducăneni

Roşcani

Scânteia

Schitu Duca

Sineşti

Sireţel

Stolniceni-Prăjescu

Strunga

Şcheia

Şipote

Tansa

Ţibana

Ţibăneşti

Ţigănaşi

Todireşti

Trifeşti

Victoria

Vlădeni

Voineşti

Hârlău

Paşcani

Târgu Frumos

Podu Iloaiei

Recomandări