Pascaniul se adanceste, pe zi ce trece, in cea mai mare criza de dupa Revolutie: inchiderea robinetelor la apa, dupa sase luni de neplata a consumului si lipsa contractelor de furnizare. Nu vorbim despre noul val de someri, dupa inchiderea fabricii de perdele si nici despre strategia de dezvoltare a municipiului pana in anul 2020; nici macar nu cautam solutii pentru ca furnizarea apei sa nu fie din nou intrerupta. Analizam si in dunga daca trebuie sau nu platit consumul de apa si cum sa le-o tragem mai bine primarului si celor de la Apa Vital.
Trebuie sa iesim din aceasta logica a răului, sa ne oprim pentru cateva clipe cuvintele care navalesc de suparare si sa analizam lucid ce se intampla. Sa vedem ce avem de facut , sa intelegem care sunt consecintele, sa ni le asumam!
1. Zilele trecute, trei scari de bloc au ramas fara apa, dupa ce Apa Vital a inchis robinetele. Motivul: lipsa contractelor de furnizare si neplata debitelor din iulie 2014 si pana acum. Concluzie: operatorul iesean a demonstrat ca are vointa si capacitatea de a ne lasa fara apa, chiar daca unii ne-au sfatuit sa stam linistiti.
2. Apa Vital a trimis notificari si a amenintat ca va inchide robinetele la peste 300 de scari de bloc. Motivele sunt aceleasi: neincasarea datoriilor si lipsa contractelor. Concluzie: furnizarea apei va fi intrerupta din nou, nu pentru cateva ore, ci pana la rezolvarea problemei.
3. Primaria Pascani a anuntat ca a esuat definitiv in incercarea de a gasi o solutie pentru rezolvarea acestei crize. Motivul: operatorul iesean nu vrea sa faca ceea ce cer pascanenii si nici nu poate fi obligat sa o faca. Concluzie: pascanenii au ramas singuri in razboiul cu Apa Vital. In aceasta etapa, primarul si consilierii nu pot face nimic, chiar daca ii criticam, chiar daca ii schimbam.
4. Apa Vital este inca operator la Pascani si ar putea ramane pana la sfarsitul anului. Motivul: odata cu votarea hotararilor de anulare a delegarii si pentru iesirea din ARSACIS, consilierii au aprobat ca operatorul iesean sa furnizeze apa pana cand serviciile vor fi date societatii din Pascani. Apoi am aflat ca delegarea nu se poate face fara licitatie, iar procedura este de durata. Mai mult, hotararile sunt atacate in instanta, a anuntat Apa Vital, iar efectele lor urmeaza sa fie suspendate. Concluzie: pana cand vom avea un nou furnizor, apa de la robinete va fi tot de la operatorul iesean, dupa regulile lor: primesti daca platesti, platesti daca ai factura si contract pe scare blocului.
5. De peste 6 luni de zile, Pascaniul sufera tot mai mult, pe zi ce trece. O hotarare, care ar fi trebuit sa duca la modernizarea orasului, a fost transformata in sentinta de dezbinare, manipulare si ura pe perioada nedeterminata. Niciodata pana acum nu am vazut atata disperare, neputinta si lipsa de toleranta. Motive: alesii locali au votat fara sa analizeze temeinic efectele si fara sa le spuna pascanenilor ce ii asteapta. Apa Vital a venit la Pascani pe pozitie de forta, cu intentia de a-si impune regulile, fara sa negocieze. Locatarii de la bloc au preferat sa astepte o solutie profetica. Au refuzat asociatiile, scoaterea apometrelor pe casa scarii, bransamentele individuale sau delegarea unui sef de scara si au cerut, fara succes, contracte individuale. Au preferat sa astepte in zadar, sa vada ce fac vecinii, sa inteleaga ce mai spun jurnalistii, sa ii critice pe alesii locali. Primaria a incurcat si mai mult lucrurile, in loc sa le clarifice, prin lipsa unor actiuni clare si ferme. Concluzie: problema apei la Pascani nu poate fi rezolvata decat de fiecare in parte. Nimeni nu o poate face mai bine si mai repede decat vecinii de pe scara unui bloc, dupa o discutie serioasa, fara patima. Deciziile trebuie luate repede, cu aplicare imediata!
6. Nu toti pascanenii sunt in aceasta situatie. Pana acum, 99% din agentii economici cu bransamente individuale au semnat cu Apa Vital. La case situatia este asemanatoare: din 5614 proprietari, 5210 au deja contracte de furnizare. Si la blocuri, chiar daca bransamentele sunt comune, 63 din cele 408 de scari de bloc au semnat contractele prin intermediul asociatiilor de proprietari sau a sefilor de scara, iar numarul lor este in crestere. Motivul: cei cu bransamente individuale nu au avut incotro: daca nu ar fi semnat, ar fi ramas fara apa. Cei de la unele blocuri au inteles ca altfel nu se poate. Au vazut cum s-au organizat alte orase si au facut la fel. Si-au dorit sa nu mai plateasca pierderi uriase la apa! Concluzie: majoritatea pascanenilor cu contracte si-au achitat consumurile, au constatat ca facturile sunt mai mici. Deci, se poate! “Societatea civila”, adica cele cateva mii de persoane care au semnat impotriva Apa Vital, este pe zi ce trece mai putin numeroasa, mai lipsita de argumente.
7. Reintoarcerea serviciilor la Prest Serv Apa nu rezolva “vointa poporului”: contractele individuale. Motivul: societatea din Pascani urmeaza sa obtina aprobarea ANRSC-ului pentru a putea furniza din nou apa. Primarul a anuntat ca agentia statului si-a exprimat deja punctul de vedere pe aceasta tema: contractele individuale sunt ilegale. Concluzie: daca Prest Serv Apa va fi obligata sa furnizeze servicii doar pana la scara blocului, la fel ca la Apa Vital, atunci ne-am afla exact in aceeasi situatie: nu primim apa decat pe baza unui contract semnat de sefii de scara sau asociatie sau daca avem bransamente individuale. Am afla ca am pierdut degeaba timpul si cele 13 milioane de euro pentru investitii din fonduri europene.
Asadar, oameni buni , este timpul sa luati o decizie. Cea mai gresita varianta este sa nu faceti nimic, sa asteptati ca si pana acum. Nu va lasati manipulati de cei care au interes ca sa traiti in frica si neincredere, sa fiti dezbinati!
PS: Inainte de sarbatori, Razvan Grecu (de la Actualitatea TV) v-a indemnat sa nu platiti apa consumata fara contract, pentru ca este un cadou de la Mos Craciun. Rezultatul: imediat dupa Anul Nou ati ramas fara apa la robinete!
Acum, acelasi individ care locuieste in Bacau, acolo unde apa la bloc se plateste prin asociatiile de proprietari, va spune sa nu va achitati datoriile la apa, ca sunteti scutiti de la plata pe motiv ca serviciul v-a fost furnizat fara sa fie solicitat, adica fara contract. In realitate prevederile ordonantei nu acopera speta in cauza. In situatia in care ne aflam este vorba despre consumul de apa, nu de furnizarea unui serviciu nefolosit sau neconsumat. Drepturile juridice se nasc si se dezvolta chiar si fara contract, odata cu cererea si oferta. Cu atat mai mult, atunci cand consumi un produs stiind ca nu este gratuit, inseamna ca ai fost de acord cu acele conditii impuse de furnizor, inseamna ca trebuie sa platesti.
Altfel spus, atunci cand nu esti multumit de un serviciu, inchizi robinetul. Nu poti pretinde sa consumi in continuare apa, fara contract, in timp ce refuzi plata consumului tocmai din lipsa contractului. O astfel de abordare va duce, din nou, la intreruperea furnizarii apei.