La data de 18.12.2013, poliţiştii Postului de Poliţie Belceşti au fost sesizaţi cu privire la o tâlhărie comisă în seara precedentă, persoana vătămată fiind P. Adrian, de 56 ani, din comuna Belceşti, căruia i s-a sustras telefonul mobil şi 400 lei.
La data de 24.07.2014, poliţiştii au definitivat cercetările în cauză, fiind identificat bănuitul de comiterea faptei: M. Cosmin, de 18 ani, din comuna Belceşti.
Cu ocazia cercetărilor s-a stabilit că acesta împreună cu doi minori ar mai fi săvârşit 4 infracţiuni de furt, în perioada octombrie –noiembrie 2014, din locuinţele unor persoane din comuna Belceşti, prejudiciul total fiind de aproximativ 5.900 lei.
Faţă de M. Cosmin s-a luat măsura reţinerii pentru 24 ore, iar în ziua de 25.07.2014 va fi prezentat Judecătoriei Hîrlău, cu propuneri legale.
RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINŢE
– Nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor necunoscute, indiferent demotivul invocat;- Nu furnizaţi informaţii despre vecinii dumneavoastră persoanelornecunoscute care pretind că reprezintă diverse instituţii sau oferă diverseservicii;- Acordaţi atenţie când la uşa dumneavoastră se prezintă persoanenecunoscute care declară că vin din partea unor rude ale dumneavoastră,care sunt plecate în străinătate sau sunt din alte localităţi;
– Acordaţi atenţie când la uşa dumneavoastră se prezintă persoanenecunoscute care declară că fac parte din diferite instituţii sau societăţi;solicitaţi legitimaţia de serviciu şi buletinul de identitate, şi reţineţi numele,prenumele şi seria actului de identitate;- Când aveţi cel mai mic dubiu, nu ezitaţi să contactaţi instituţiile pe carepretind că le reprezintă, pentru a vă convinge de veridicitatea celor spuse;dacă sunteţi îngrijorat sunaţi la poliţie;- Nu lăsaţi acea persoană să vă oprească să faceţi acest lucru, sustinând căse grăbește. O persoană serioasă nu va avea nimic împotriva acestui lucruși va aștepta afară până veţi suna. Aduceți-vă aminte să aveţi ușa închisă pânăsunaţi și vă convingeţi că persoana este ceea ce susține că este;- Dacă persoanele ezită să se identifice, nu staţi la discuţie;- Aveţi grijă la agenții comerciali care sună neanuntați și încearcă să văconvingă să cheltuiţi bani pe anumite scheme de investiții. Astfel de scheme nuvă garantează că veți cîștiga bani, ba mai mult aţi putea să pierdeţi o sumămare;- Învăţaţi copiii ca atunci când sună cineva la uşă să nu se trădeze dacă suntsinguri acasă;- Învăţaţi copiii să nu dea relaţii nimănui despre locuinţa sau bunurile dinaceasta şi să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dvs.
UŞĂ APARTAMENT- Nu permiteţi persoanelor străine să intre în locuinţa dumneavoastră,indiferent de motivele invocate;- Uşile trebuie să fie solide, cu sisteme de închidere sigure. Montaţi la uşă unvizor. Întotdeauna trebuie să vedeţi din casă cine este la uşă şi sădeschideţi numai după ce v-aţi convins asupra identităţii şi intenţiilorpersoanelor respective. Lipsa vizorului reprezintă o imprudenţă pe care uniiau plătit-o scump;
– Nu lăsaţi niciodată o cheie de rezervă într-un loc ascuns, cum ar fi preşul de lauşă, într-un ghiveci sau în cutia poştală. Înlocuiţi imediat încuietoarea dacăaţi pierddut o cheie. Nu lăsaţi cheile la gâtul copilului, deoarece un răufăcătorva fi tentat să-l urmărească şi să i le subtilizeze;- Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare aflate în locuinţă;- Nu ţineţi sume mari de bani sau bijuteri în casă, neasigurate şi nu lăsaţiimpresia că deţineţi astfel de bunuri;- Uşa de acces să fie prevăzută cu două încuietori, având sisteme de cheidiferite şi cu lanţ de siguranţă pe interior;- Dacă părăsiţi locuinţa în timpul nopţii lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparatde radio în funcţiune;- Nu spuneţi când sunteţi plecaţi în vacanţă.Nu lăsaţi bilet în uşă sau mesajepe robotul telefonic prin al căror conţinut să certifice absenţadumneavoastră;GEAM FEREASTRĂ- În cazul caselor la curte şi a apartamentelor situate la parter este necesarsă vă protejaţi ferestrele cu grilaje metalice ale căror capete de prindere săfie încastrate în zid, iar spaţiile dintre bare să fie de dimensiuni mici.