Medicii din cadrul secţiei de Oncologie Pediatrică de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” s-au confruntat recent cu un caz deosebit, al unei fetiţe în vârstă de doar şapte luni, care a fost diagnosticată cu sindromul Prader-Willi, o formă rară de obezitate, care apare la o persoană din 15.000.
Această afecţiune mai este cunoscută şi ca boala celor înfometaţi mereu sau a celor care mănâncă fără să se mai poată opri. Iniţial, părinţii s-au îngrijorat atunci când bebeluşul avea febră de peste 39 de grade C care persista de mai bine de trei săptămâni. Iniţial medicii s-au gândit că cel mai probabil sindromul febril prelungit este de cauză infecţioasă, astfel că bebeluşul a fost redirecţionat către Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”. „Acolo a fost investigat pentru diverse cauze infecţioase de febră, însă nu s-a găsit nimic. Analizele nu arătau ca şi cum ar fi avut o infecţie, aşa că am continuat investigaţiile. Tot la Infecţioase a făcut şi tratamente cu mai multe tipuri de antibiotice, însă continua să facă febră mare”, a precizat dr. Anca Ivanov, medic specialist oncologie pediatrică.
Ulterior s-a descoperit că febra era cauzată de o deficienţă de termoreglare care nu ţine de o infecţie sau de altă problemă care să determine o inflamaţie în organism, ci este o problemă de la nivelul creierului. Concret, înseamnă că trupul se supraîncălzeşte şi nu reuşeşte să menţină o temperatură normală. Conform medicilor, problemele fetiţei au apărut încă de dinainte de a se naşte, de când în timpul sarcinii s-a descoperit că fătul era înconjurat de lichid amniotic în cantitate mare, iar în prima lună de la naştere bebeluşul prezenta dificultăţi de alimentaţie.