Biblioteca Municipală din Paşcani va purta numele scriitorului Leonard Gavriliu. Hotărârea a fost luată în şedinţa de astăzi de toţi consilierii locali. Pe acest subiect au fost făcute două propuneri una de consilierul PSD, Vasile Avramiuc iar altă de consilierii PNL, după ce primul iniţiator făcuse deja anunţul şi demarase procedurile administrative.
În dezbatere a intrat doar primul proiect, cel care a şi obţinut un aviz din partea direcţiei Judeţene de Cultură. Avizul a fost negativ pe motiv că astfel de iniţiative pot fi puse în practică doar după trecerea în nefiinţă a personalităţii culturale. Consilierii nu au ţinut cont de aceste explicaţii şi au aprobat proiectul având în vedere că avizul este consultative iar multe alte unităţi de cultură din ţară au preluat numele unor personalităţi culturale aflate în viaţă, în semn de respect şi preţuire.
Chiar şi pe acest subiect consilierii din opoziţie au găsit prilej de discuţii contradictorii. Deşi ei au fost cei care au venit cu a doua propunere după ce primul iniţiator demarase procedurile liberalii au cerut explicaţii de ce nu este supus aprobării şi proiectul iniţiat de ei.
În replică viceprimarul municipiului a explicat că nu puteau fi trimise două proiecte cu acelaşi subiect spre avizare iar Comisia de Cultură din cadrul Consiliului Local a hotărât să trimită proiectul propus de Vasile Avramiuc.
Mai mult iniţiatorul a precizat că scriitorul Leonard Gavriliu şi-a dat acordul în scris doar pentru primul proiect nu şi pentru cel iniţiat de liberali.
Proiectele au fost iniţiate la cererea conducerii Bibliotecii Municipale. Scriitorul Leonard Gavriliu a împlinit în acest an onorabila vârsta de 90 de ani. Este doctor în psihologie din anul 1974 şi membru al Uniunii Scriitorilor din anul 1956. De-a lungul timpului a publicat numeroase volume de poezie, proză, critică literară şi eseuri precum şi o serie de studii de psihologie, fiind principalul traducător în limba romană a operelor lui Sigmund Freud și Alfred Adler.
Din anul 2001 s-a restabilit la Paşcani, câţiva ani mai târziu Primăria rasplatindu-l cu titlu de cetăţean de onoare pentru întreaga sa contribuţie la dezvoltarea culturii locale. O mare parte din biblioteca sa de specialitate a fost donata Bibliotecii Municipale Paşcani.