Omenirea se confruntă cu o creștere semnificativă a frecvenței fenomenelor meteo extreme, declară Organizația Meteorologică Mondială.
Numărul dezastrelor legate de vreme care au lovit lumea a crescut de cinci ori în ultimii 50 de ani, arată cele mai recente date furnizate de Organizația Meteorologică Mondială.
Din fericire, mor din ce în ce mai puți oameni în astfel de dezastre, spun experții care analizează aceste situații extreme. Se pare că omenirea se adaptează noii normalități meteorologice și reușeste să se protejeze mai bine în fața fenomenelor meteo de înaltă intensitate.
De asemenea, mai susține Organizația, îmbunătățirile aduse sistemelor de avertizarea contribuit și ea la limitarea numărului de decese.
Deoarece temperaturile globale au crescut în ultimele decenii, a existat o creștere semnificativă a numărului de dezastre legate de condițiile meteorologice și extreme ale apei.
În cei 50 de ani dintre 1970 și 2019, au existat mai mult de 11.000 de astfel de dezastre, arată datele Organizației.
Peste două milioane de oameni au murit ca urmare a acestor pericole, în timp ce pierderile economice s-au ridicat la 3,64 miliarde de dolari.
Previziunile sunt și mai sumbre
Din păcate, spun experții, situația nu se va îmbunătăți în următorii ani. Din contră. Vom asista la o degradare a condițiilor meteo.
Numărul fenomenelor meteo extreme va deveni mai frecvent și mai sever în multe părți ale lumii ca urmare a schimbărilor climatice”, a declarat secretarul general al OMM, Prof Petteri Taalas.
„Asta înseamnă mai multe valuri de căldură, secetă și incendii de pădure precum cele pe care le-am observat recent în Europa și America de Nord. Avem mai mulți vapori de apă în atmosferă, ceea ce exacerbează precipitațiile extreme și inundațiile mortale. Încălzirea oceanelor a afectat frecvența și zona de existență a celor mai intense furtuni tropicale „, a adăugat oficialul OMM.
continuarea pe playtech