-2 C
Paşcani
duminică, ianuarie 5, 2025

Biserica monument istoric din Pașcani sărbătorește hramul de Sfinții Mihail și Gavril

Biserica monument istoric din Pașcani sărbătorește hramul de Sfinții Mihail și Gavril

Trei zile de sărbătoare la o biserică din Pașcani. Lăcașul monument istoric ce poartă hramul Sfinților Mihail și Gavril, de lângă Protopopiatul Municipiului, așteaptă credincioși la slujbele religioase oficiate de către un sobor de preoți din oraș dar și de la mânăstirile din zonă și chiar din străinătate. Tot în această zi peste un milion de români își celebrează onomastica, urându-le și noi La mulți ani! 

Peste un milion de români se pregătesc pentru sărbătoare, fiind prăznuiți Sfinții Mihail și Gavril, miercuri, 8 noiembrie. Preoții vor oficia slujbe în biserici, iar lăcașurile care poartă hramul acestei zile au îmbrăcat haine de sărbătoare și au fost împodobite cu flori.

Așa este și la biserica monument din Pașcani. La „Sfinții Voievozi” pregătirile pentru sărbătoarea lăcașului sunt pe ultima sută de metri. În această seară are loc vecernia începând cu ora 17:00 unde un sobor de preoți vor sluji împreună cu protopopul Postolachi dar și arhimandritul Vichenție Amariei. La final se vor oferi iconițe și ofrandă celor prezenți.

Mâine dimineață, în zi de sărbătoare, de Sfinții Mihail și Gavril se va face o slujbă urmată de pomenirea morților. Urmează apoi pe seară slujba pentru Sfântul Nectarie și Taina Sfântului Maslu.

Și în a trei zi sunt programate slujbe religioase pentru a se pomeni ctitorii bisericii,  iar preotul paroh Eugen Ungureanu va susține o lucrarea în cadrul unui cerc pastoral. Tema acesteia este – Chipurile sfinților în icoana bizantină.

Menționăm că Biserica Sfinții Voievozi a fost construită în anii 1664 și a aparținut familiei Cantacuzinilor. Pe parcursul anilor, lăcașul a mai fost reabilitat și modernizat și chiar lucrările au fost extinse la turn. Aici au fost botezați sau au slujit mari personalități ale vremurilor.

În calendarul popular, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt percepuţi ca nişte fiinţe divine, întotdeauna prezente în viaţa oamenilor, veghind din ceruri şi, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor, arzându-le păcatele mărunte şi având grijă ca sufletele lor să fie curăţate de greşeală cu prilejul posturilor şi rugându-se la Dumnezeu pentru ei.

Recomandări