joi, mai 15, 2025
10.1 C
Paşcani
Login

BOMBA de la miezul nopții: 4 ani de închisoare pentru un prim-procuror din Harlau

Sentinţă surprinzătoare ieri noapte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României în dosarul procurorului Ghenadie Ciobanu. Fostul şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de luare de mită de către Curtea Supremă. Decizia vine după ce, în primă instanţă, Curtea de Apel Iaşi, prin judecătoarea Iulia Ciobanu, îl achitase pe Ghenadie Ciobanu. Magistratul condamnat fusese acuzat că ar fi primit o mită de 1.000 de lei pentru a da o soluţie favorabilă într-un dosar privind infracţiuni rutiere. A absolvit de orice vină un şofer aflat aproape în comă alcoolică, ce a dat peste un copil pe bicicletă. În rechizitoriu, acuzatorii au mai spus despre Ciobanu că îşi negocia spăgile „ca la tarabă“. Cum decizia Înaltei Curţi este definitivă, Ghenadie Ciobanu intră astfel direct la închisoare.

Şoc în justiţia ieşeană după ce un fost şef de Parchet a fost condamnat definitiv pentru co­rupţie. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJ) l-au condamnat la patru ani de închisoare cu executare pe fostul şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău, Ghe­nadie Ciobanu.
Vineri seară, înainte de închiderea ediţiei, mandatul de executare a pedepsei stabilite pentru Ghenadie Ciobanu urma să fie trimis de către Curtea de Apel Iaşi reprezentanţilor Ins­pec­toratului de Poliţie Judeţean Iaşi, iar procurorul să fie încarcerat într-un termen de maximum 24 de ore. La închiderea ediției a fost confirmat faptul că Ghenadie Ciobanu s-a predat la Poliție. Fostul şef de Parchet a fost, de asemenea, obligat la plata unor cheltuieli de judecată ce sunt de şase ori mai mari decât suma pe care a primit-o mită.
„Dispune confiscarea de la inculpatul Ciobanu Ghenadie a contravalorii su­mei de 200 euro la cursul BNR în lei la data executării. În baza art. 274 Cod procedură penală, obligă intimatul inculpat la plata sumei de 6.550 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului, din care suma de 5.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale, 1.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare la instanţa de fond şi 500 lei reprezentând cheltuieli judiciare în apel, din care onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, până la prezentarea apă­rătorului ales, în sumă de 50 lei, se va avansa din fondul Mi­nisterului Justiţiei“, se precizează în minuta transmisă „Zi­arului de Iaşi“ de către reprezentanţii ÎCCJ.
Iniţial, achitat la Iaşi
În urmă cu exact un an, procurorul Ghenadie Ciobanu era achitat de Curtea de Apel Iaşi, de un complet condus de ju­decătoarea Iulia Ciobanu. A­ceasta concluzionase, la mo­men­tul respectiv, că fapta nu există. Reporterul „Ziarului de Iaşi“ a încercat în cursul zilei de ieri să ia legătura cu avocatul lui Ghenadie Ciobanu, Ionel Ne­chita, însă acesta nu a răspuns la telefon. În urmă cu un an, după achitarea de la Curtea de Apel Iaşi, Nechita oferea o declaraţie antologică. „Am avut mare no­roc că am găsit la Iaşi justiţia aia oarbă, hâdă, surdă, urâtă, ce nu a fost încă spălată în urechi de procurori. Am prins-o înainte ca procurorii să o poată aranja, coafa, toaleta. În rest, până ce sentinţa nu rămâne de­finitivă, nu am alte comentarii“, spunea acesta, în noiembrie 2013, despre acest caz.

Continuare pe Ziarul de Iasi

Recomandări