Brânza a ajuns mai scumpă decât porcul. Chiar și 45 de lei pe kilogram cer negustorii de la oraș pentru un kilogram de brânză de capră. În vremea aceasta, ciobanii cheltuie dublu față de anul trecut pentru furaje, dar vând brânza la jumătate de preț față de magazinele din oraș. La Frăsinet, în Călărași, de exemplu, ciobanul Florin Manta produce un kilogram de brânză de capră cu 16 – 17 lei și îl vinde cu 22 de lei. Câștigă câte 5 – 6 lei la fiecare kilogram vândut. Și este mulțumit.
Seceta a nenorocit și pășunile Bărăganului. De vreo lună, ciobanul Florin din Frăsinet, Călărași, își scoate caprele la câmp doar ca să le dezmorțească. Le plimbă, cum fac orășenii cu câinii. Nu mai au ce rumega la pășune, așa că le hrănește în saivan, ca iarna.
– S-a uscat tot, nu mai găsești nimic. Mai adună așa, ce mai adună să zici că nu moare de foame. Dar altfel, trebuie să le dăm acasă. Oaia, mai adună oaia… Dar asta e pretențioasă. Capra e pretențioasă tare de tot, ne spune ciobanul Florin Manta.
– Și la capre ce le dați să mănânce?
– Am pus copiii de au băgat porumb, lucernă… Le dau două mese pe zi, că altfel… nu mai avem producție!
Furaje de două ori mai scumpe
Ca să-i reziste afacerea, plătește. Față de acum un an, doi, porumbul și lucerna sunt de două ori mai scumpe. Ce produce în câmp nu-i ajunge vreme de un an, așa că diferența o cumpără. N-are încotro.
– Dacă nu le dai d-astea, te duci în faliment. Te trezești peste două luni, trei luni de zile că nu se mai mulg. N-am furat 50 de ani, mă duc acum să fur, să-mi cresc copiii? Mănâncă și ele, mai ciugulim și noi. Ce să facem altceva?, spune ciobanul Florin Manta.
– Cu cât vă costă mai mult ca anul trecut, ca acum doi ani, să le îngrijiți?
– Dublu! Am făcut socoteala pe caiet. Anul trecut am luat porumbul cu 80-90 de bani, un leu. Și acum – 2 lei, 2 lei și 20. Lucerna o găseai cu 8 lei, 10 lei, 11 lei cea mai bună calitate, acum nu găsești nici cu 20. Un balot de 20 de kilograme, explică el.