Pascaniul are începând de astăzi un nou buget. Consilierii locali au aprobat veniturile şi cheltuielile prognozate dar şi lista de investiţii pentru Primărie cât şi bugetele centralizate pentru institutiiile şi societăţile din subordine. Bugetul a fost votat cu unanimitate de voturi, aşa cum nu s-a mai întâmplat de mult timp.
Vestea bună este că bugetul de investiţii este cel mai mare de până acum, de 20 de milioane de lei. Asta deoarece în acest an sunt cuprinse şi fondurile europene necesare pentru finalizarea Planului de Dezvoltare a Zonei Vale, proiect care trebuie predat până la sfârşitul anului.
În schimb veniturile din acest an sunt mai mici cu 3,5 milioane de lei. Primarul Dumitru Pantazi a explicat că municipiul Paşcani a primit mai puţini bani de la Guvern şi Consiliul Judeţean Iaşi. Acesta este şi motivul pentru care bugetul local a fost construit cu un deficit de 6% acoperit cu excedentul înregistrat în ultimii doi ani de zile
În acest an administratia locală a alocat 1,65 milioane de lei pentru repararea străzilor, prin asfaltare şi plombare. Mai mult din fonduri europene ar urma să fie reabilitate aproape 5 km de străzi în zona Vale pentru care vor fi cheltuite aproape 13 mil de lei. Pe lista de investiţii mai sunt cuprinse asfaltarea străzilor Dragoş Vodă, Vatră şi Ştefan cel Mare pentru care sunt alocate alte 350.000 lei dar şi strada Unirii cu 1 milion de lei şi strada Marzasca cu 300 000 lei. Consilierii din opoziţie au remarcat că banii nu sunt alocaţi în mod proporţional în cele cinci suburbii.
Tot în bugetul din acest an sunt cuprinse lucrările de reabilitare a doua parcuri: de la blocul Moldova şi din spatele cofetăriei Riama pentru care au fost alocate câte 100 000 lei fiecare. De asemenea ar urma să fie reabilitat iluminatul public pe strada Grădiniţei şi la Clubul Sportiv Municipal şi extinderea reţelelor de gaz pe strada Moldovei, pentru care a fost alocată suma de 570 000 lei.
Biblioteca municipală va primi 300.000 lei pentru amenajarea noului sediu, Scoala de la Blăgeşti 200 000 de lei pentru grupul sanitar iar nouă catedrala 500 000 de lei pentru continuarea lucrărilor de construcţie. Pentru tineri însă, bugetul este de doar 50.000 de lei bani care vor fi distribuiţi doar pe bază de proiecte.
În acelaşi context consilierii au cerut lămuriri despre finantaarea lucrărilor de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare pe străzile care urmează să fie asfaltate, investiţie realizată până acum de Apă Vital. Executivul a spus că banii necesari sunt cuprinşi în buget în timp ce consilierii au constatat că nu este aşa.
Menţionăm că veniturile şi cheltuielile din acest an sunt estimate la 67,2 milioane de lei din care 22,4 % din fonduri europene.