2.2 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 14, 2024

Bustul lui Sadoveanu, fara cap. Portretul lui Ratoi, in muzeul municipal

In timp ce un bust al lui Mihail Sadoveanu a ramas fara cap, Primaria municipiului Pascani se pregateste sa ii puna portretul fostului primar comunist Neculai Ratoi, in randul personalitatilor locale, in cadrul Muzeul Municipal, aflat in plina facere.
Edilul municipiului Pascani a refuzat sa comenteze cele doua chestiuni in cadrul conferintei saptamanale de presa.
Imaginile de la fata locului vorbesc insa de la sine!
Bustul scriitorului pascanean, vechi de peste cincizeci de ani a ramas doar cu soclul murdar si mazgalit iar in loc de cap, cu cateva sarme atarnate. Nimeni nu stie cine a distr-o si de cand imaginea hidoasa vegheaza pasii tinerilor indragostiti care trec prin parc. Cert este ca autoritatile locale, foste si actuale, nu au facut nimic pentru a rezolva acesta problema.

Viceprimarul municipiului, Cristian Ratoi spune ca de vina ar fi tinerii care ar fi distrus, nu doar statuia ci si bancile si cosurile din parc.Dovezi nu sunt, iar lucrurile au ramas asa, de ani de zile.

Comunistul Ratoi, in galeria personalitatilor locale

Bustul lui Sadoveanu a fost facut din ciment, acum jumatate de veac. Asadar este putin probabil sa mai fie gasita o schita pentru reconstituire. Pana cand va fi reparat sau va fi facut altul, municipalitatea este preocupata sa cinsteasca o alta „personalitate locala”. Conform tematicii de transformare a Palatului Cantacuzino in muzeu municipal, in galeria oamenilor de seama va fi pus un portret muzeistic al fostului primar comunist Neculai Ratoi. Alaturi de cronicarii Ion Neculce si Miron Costin si scriitorii Mihail Sadoveanu, Constantin Ciopraga si Leonard Gavriliu! In schimb mitropolitul Visarion Puiu este trecut pe lista controversatilor, in urma unor acuzatii nedovedite ca ar fi colaborat cu legionarii.

Revenind la Neculai Ratoi, organizatorii muzeului considera ca fostul primar ar fi fost un fel de dizident, incomod pentru regimul comunist si ca lui i s-ar datora o buna parte din urbanizarea Pascaniului. In realitate conform marturiilor contemporanilor acestor vremuri, alti doi fosti primari ar fi contribuit fundamental la construirea principalelor strazi, a scarilor de legatura dintre zonele Deal si Vale, a mii de locuite si a principalelor unitati economice care au contribuit la dezvoltarea orasului. Este vorba de Eugen Nechifor in perioada 1971 – 1978 si Mihai Bodoasca in perioada 1978 – 1983.

Recomandări