Populaţia şcolară scade de la an la an. Din 2012, sistemul de învăţământ preuniversitar a pierdut în jur de 17.000 de elevi. Scăderea cea mai pronunţată este în mediul rural. Populaţia judeţului a crescut în general, dar acest lucru nu se reflectă, încă, în populaţia şcolară
Numărul de elevi din judeţul Iaşi de la şcolile de masă a scăzut dramatic în ultimii zece ani, şcoala ieşeană având în prezent cu aproape 17.000 de elevi mai puţin, adică echivalentul a 20 de şcoli mari. În medie, în fiecare an, populaţia şcolară din şcolile de masă scade cu echivalentul unei comune de dimensiunile comunelor Cucuteni, Româneşti, Ipatele sau Ciohorani. Comparativ, oraşul Târgu Frumos are aproximativ 14.000 de locuitori. Dacă numărul de elevi din mediul urban nu a scăzut simţitor conform statisticilor, scăderea este accentuată în şcolile din mediul rural. Iar tendinţa de scădere a numărului de elevi continuă dacă analizăm numărul de preşcolari care intră în sistemul de învăţământ. Comparând doar cifrele din anul şcolar trecut cu cele din prezent, începe să scadă însă şi numărul de elevi din urban. Astfel, sunt cu peste 750 de preşcolari mai puţin în mediul urban dacă comparăm cifrele din acest an cu cele de anul trecut. Oarecum paradoxal, populaţia judeţului a crescut din 2012 până în prezent cu 200.000 de persoane. Trebuie să remarcăm că o parte dintre cei care apar în plus în statistici sunt basarabeni care nu trăiesc în Iaşi. Pe de altă parte creşterea de populaţie se va reflecta în numărul de elevi în anii care vin, cei care s-au stabilit în judeţ în ultimii ani fiind în marea lor majoritate tineri.
Şcoala ieşeană are în prezent cu 17.000 de elevi mai puţin comparativ cu situaţia din 2012, adică a pierdut echivalentul a aproape două oraşe mici, iar tendinţa de scădere continuă. Practic, în anul şcolar 2012-2013 erau înregistraţi în învăţământul de masă un număr de 134.444 de elevi şi preşcolari. Conform raportului pe anul şcolar 2021 – 2022, populaţia şcolară din judeţ este de doar 117.639, adică cu 16.805 elevi mai puţin. O situaţie care ridică mari semne de întrebare, mai ales că populaţia judeţului a crescut în ultimii zece ani cu aproximativ 100.000 de persoane.