-3.6 C
Paşcani
joi, februarie 6, 2025

Cadrele didactice ameninţă cu proteste: ce solicită profesorii!

Nerespectarea calendarului majorărilor salariale, coeficientul mic din grila de salarizare şi sporurile pe cale de dispariţie sunt nemulţumirile celor din educaţie.

„Accesul tinerilor pe piaţa mun­cii. Strategii educaţionale, măsuri sociale şi politice, demersuri legislative“, o prezentare susţinută de Ca­melia Gavrilă, deputat PSD, a fost prima temă de discuţii la şedinţa de vineri a Comisiei de Dialog Social. Însă, deşi a acaparat mai bine de ju­mătate din cele aproape trei ore pe parcursul cărora s-a desfăşurat reuniunea organizată la Prefectură, discursul indignat al Violetei Amariei, pre­şedintele Uniunii Judeţene Iaşi a Confederaţiei Sindicatelor Democra­tice, urmat de o prezentare pe acelaşi ton al reprezentanţilor Gărzii de Mediu au arătat că lucrurile nu stau deloc roz. E adevărat că nici informaţiile dense din sinteza prezentată de Camelia Gavrilă nu descriau o stare de bine, dar ele se încheiau pe un ton optimist sau cel puţin aveau o propunere de rezolvare.

Violeta Ama­riei a declarat tran­şant că învăţă­mântul ar putea fi blocat de proteste chiar săptămâna viitoare. Ea a re­amintit că programul de guvernare al PSD menţionează o creştere salarială de 20 la sută pentru profesori de la 1 iulie, urmată de una de 30 la sută, de la 1 ianuarie 2018. Însă proiectul legii salarizării, aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor, prevede o singură majorare, de 50 la sută, care ar urma să intre în vigoare anul viitor. „Dacă facem un calcul, pierdem 6 la sută“, a spus Amariei. Iar acesta nu e singurul motiv de supărare al profesorilor. „În vechea grilă de sa­larizare, cea cu 15 trepte, coeficientul nostru era de 5,37. Noua grilă are 12 trepte, iar noi suntem la 2,7. Astfel, în timp, noi pierdem la sa­lariu faţă de alte categorii de bugetari“, a arătat reprezentanta sindicaliştilor din educaţie, amintind şi de dispariţia multor sporuri. Ea a mai spus că a trimis notificări şi pro­puneri de amendamente la Parlament şi la ministere, dar că nu a obţinut mare lucru. „Dacă nu ni se satisfac cererile, pe 31 mai ne vom întâlni la federaţie (FSLI, n.r.) şi vom ieşi în stradă“, a conchis Violeta Amariei.

Probleme şi la alţii

Ea a arătat că alte instituţii, din sub­ordinea Ministerului Muncii (ITM, Pensii, AJOFM, AJPIS) lip­sesc pur şi simplu din grila de sala­rizare. Reprezentanţii Comisariatului local al Gărzii de Mediu s-au alăturat nemulţumirilor. Astfel, cei 16 angajaţi care formează echipa ieşeană a Gărzii de Mediu nu au mai beneficiat de măriri salariale din 2009. Prin şeful lor, Gheorghe Bacuşcă, ei au cerut alinierea veniturilor lor cu cele ale celorlalte instituţii de control. Cei 16 angajaţi, inclusiv comisarul-şef, au salarii nete cuprinse între 1.119 şi 2.100 de lei.

Sursa

Recomandări