-1.6 C
Paşcani
luni, decembrie 23, 2024

Căldură mai scumpă doar pe hârtie, diferenţa va fi acoperită de la Guvern sau bugetul local

Majorare de preţ la căldură, în Paşcani. Consilierii locali au aprobat solicitarea de majorare a preţului de producţie a căldurii. Discuţiile au avut loc în cadrul şedinţei de la sfârşitul lunii trecute, 30 iunie 2015. Directorul RAGCL Paşcani, Gelu Nedelcu a explicat aleşilor locali motivele pentru care a solicitat majorarea. Cea mai importantă fiind faptul că preţul nu a mai fost mărit din anul 2008, deşi de atunci a crescut atât TVA-ul cât şi cheltuielile cu gazul metan.

pret caldura sed cl

Consilierii locali au fost de acord ca preţul de producţie al căldurii la Paşcani să fie majorat cu 20 de procente, însă au pus o condiţie şi anume ca preţul de facturare să nu fie modificat la populaţie. Asta înseamnă că păşcănenii care sunt la sistemul centralizat nu vor fi afectaţi de noul preţ al căldurii.

Primarul Municipiului, Dumitru Pantazi a explicat că diferenţa de preţ va fi acoperită din bugetul local, ca subvenţie. Este vorba despre suma de peste 9 miliarde de lei vechi. Administraţia încearcă să obţină aceşti bani de la Guvern în următoarele 2 luni de zile, dacă nu, urmează o nouă şedinţa pentru stabilirea resurselor finaciare care să acopere diferenţa de preţ.

În acelaşi context, primarul a atras atenţia că preţul căldurii la Paşcani la sistemul centralizat este cu mult mai mare decât costurile de incalzire cu centrale proprii. El a comparat facturile la căldură la două şcoli din Paşcani, iar acolo unde este centrală proprie, costurile erau mai mici cu până la 30 la sută. În acest sens, primarul a cerut conducerilor unităţilor de învăţământ din Municipiu să găsească soluţii pana la iarna.

În momentul de faţă, preţul de producţie al unei gigacalorii este de peste 322 lei şi va fi majorat la 391 lei. Pentru populaţie preţul de facturare va rămâne acelaşi, de 265 lei, în timp ce societăţile comerciale vor plăti tariful nesubvenţionat.

Menţionăm că regia locală de termoficare a înregistrat anul trecut pierderi de 2,7 milioane de lei, majoritatea din cauza datoriilor istorice la bugetul de stat.

Recomandări