0.3 C
Paşcani
duminică, ianuarie 12, 2025

Campanie de informare si verificare pentru colectare selectiva, după ce “a trecut momentul”

Adminisitratia locală a început o noua campanie de informare in rândul cetățenilor pentru colectarea selectiva a deșeurilor menajere. Acțiunea a avut loc in cartierul Fantanale si suburbia Lunca Pașcani, la câteva săptămâni de zile după ce edilul municipiului a anunțat in cadrul unei conferințe de presa ca a trecut vremea companiilor de informare si ca Poliția Locală a primit dispoziție sa pună amenzi.

Schimbarea strategiei era necesară, in contextul in care multi dintre cetățenii municipiului nu știu care sunt regulile dar sunt receptivi sa facă colectare selectiva, așa cum a constatat chiar primarul, la fata locului.

Odată cu distribuția de pliante informative au fost verificate si pubelele cu gunoi scoase in fata portii. Edilul a fost însoțit de Poliția Locală si de functionari de la Compartimentul de Monitorizare a Serviciilor Publice. Au fost aplicate peste 80 de avertismente, pe motiv ca deșeurile menajere au fost puse la un loc.
Șeful Poliției Locale atrage atenția ca verificările vor continua iar persoanele care încalcă regulile, in loc repetat, urmează sa fie sancționate cu amenzi de la 200 la 500 lei iar societățile comerciale de la 2000 la 5000 lei.

Campania de informare a fost reluată in contextul in care cantitățile de gunoi menajer neselectat au crescut in ultima perioada la cca 900 tone /luna iar costurile sunt pe măsură. Primarul Marius Pintilie spune ca împărțirea pliantelor puse la dispoziție de asociația județeană de salubritate ADIS va continua in următoarele săptămâni de zile, dar din luna septembrie a.c. vor fi aplicate amenzi celor care au fost atenționați dar refuza sa respecte regulile.

De asemenea, edilul a explicat ca este posibil ca taxa de salubritate sa fie majorată anul viitor, dacă banii nu vor fi suficienți pentru achitarea facturilor la salubritate. In primele șase luni ale anului din taxa de salubritate au fost încasați peste 3,3 milioane lei si au fost făcute plăti de 3,2 milioane lei. `Este la fel de posibil ca pana la sfârșitul anului încasările sa scadă iar Primăria sa acopere de la bugetul local diferențele pentru plata operatorului, așa cum a fost si anul trecut.

PINTILIE : NU SUNT BANI PENTRU SACI SI PUBELE!

Campania de informare demarată de Primăria Pașcani a fost percepută de unii cetățeni, mai degrabă ca o acțiune de control a pubelelor de gunoi. Ei au postat mesaje critice pe rețelele de socializare si au solicitat administratiei locală sa le pună la dispoziție pubele sau saci pentru colectare selectiva.
Alții considera ca primarul ar trebui sa se ocupe de treburi mai importate pentru comunitate, decât sa verifice pubelele cu gunoaie.
Întrebat de reporterul BIT TV dacă Primăria va aloca banii necesari pentru distributia de saci pentru colectare selectiva, edilul municipiului a spus, din nou, ca nu are bani, câteva zeci de mii de lei pe an.

Răspunsul contrasteaza cu excedentul bugetar înregistrat de Primăria Pașcani, 15,9 milioane de lei, la jumătatea anului, dar si cu unele cheltuieli asumate de administrația locală, de la majorarea salariilor pana la achiziționarea unor servicii mai putin necesare sau la preturi exagerate.

Menționăm ca in timp ce reprezentanții Primăriei Pașcani ii verifica pe locuitorii de la case daca respecta regulile de colectare selectiva, in oraș sunt semnalate tot mai multe cazuri de depozite de gunoi pe strazi sau in cartiere, unele neridicate de săptămâni de zile. De exemplu abia in cursul zilei de luni 9 august au fost preluate deșeurile depozitate langa cimitirul municipal. Aceleași probleme sunt si pe strada Vasile Alecsandri, așa cum se parte observa din imagini.


Recomandări