În 2025, sărbătoarea Învierii Domnului este sărbătorită în aceeași zi de către credincioșii ortodocși și catolici, pe 20 aprilie. Cu această ocazie, angajații din România vor beneficia de zile libere legal, începând de vineri, 18 aprilie 2025. Data de celebrare a sărbătorii de Paște depinde de două fenomene astronomice.
Unul dintre ele este cu dată fixă și are legătură cu mișcarea Soarelui pe bolta cerească, respectiv echinocțiul de primăvară (care este întotdeauna pe 21 martie). Celălalt eveniment, cu dată schimbătoare, este legat de Mișcarea de Rotație a lunii în jurul Pământului, respectiv luna plină de după echinocțiul de primăvară, numită și luna plină pascală.
Zile libere legal de Paște 2025
De Paște, românii vor avea liber în ziua de vineri, 18 aprilie, când este Vinerea Mare, în zilele de weekend (19 și respectiv 20 aprilie, duminică, ziua Paștelui), dar și luni, 21 aprilie 2025, a doua zi de Paște.
Mai exact, vor fi patru zile libere consecutiv, datorită weekend-ului. Minivacanța de Paște poate fi în perioada: vineri, 18 – luni, 21 aprilie 2025.
Ce zile libere legal mai au românii în 2025
- 1 mai – Ziua Muncii (joi);
- 1 iunie – Ziua Copilului (duminică);
- 8 iunie – prima zi de Rusalii (duminică);
- 9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni);
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri);
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică);
- 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni);
- 25 decembrie – prima zi de Crăciun (joi);
- 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (vineri);