-1.2 C
Paşcani
luni, decembrie 23, 2024

Cand si cum se poate redeschide Romania? 1 mai, posibil punct de cotitura Interviu

Suntem, probabil, la jumatatea cresterii spre un maxim al numarului de cazuri noi inregistrate zilnic, iar varful va fi intre 25 aprilie si 1 mai. Daca inaintam apoi pe un trend descendent timp de 7-10 zile, ar trebui sa existe pregatita din timp o strategie privind relaxarea, spune prof.univ dl Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, prof. Rafila a explicat cand, cum si in ce conditii ar trebui sa fie realizate masurile de relaxare: „avem o foarte mare urgenta legata de economie. Trebuie sa facem pasi pentru a reveni incet la normal si sa ne intoarcem la lucru. Daca nu ne intoarcem la lucru, toate masurile pe care ni le imaginam in sistemul sanitar vor fi inoperabile”.

Un grup de specialisti a propus ministerului Sanatatii crearea unei retele de 25-30 de laboratoare solide in tara, care sa poata face 400 de teste zilnic. Ar aduce testarea la 8-10 mii de teste/zi, ceea ce pentru Romania e absolut suficient, a mai explicat prof. Rafila.

Care este capacitatea de testare in acest moment si cum poate fi ea marita?

In momentul de fata se pot realiza zilnic in jur de 3.500 de teste de biologie moleculara de tip Real Time Reverse Transcription PCR. Si sunt doua lucruri importante.

Pe de-o parte, sa putem testa toate persoanele care intrunesc definitia de caz, mai ales in randul personalului medical si al persoanelor simptomatice care au venit in contact cu o persoana infectata.

Pe de alta parte, este vorba de timp. In urma cu vreo 2-3 saptamani, din cauza incapacitatii de a testa rapid toate probele, am avut un incident in care persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus dupa ce decedasera.

Ceea ce nu e in regula, mai ales in cazul biologiei moleculare, unde probele daca nu sunt testate in termen de 24 de ore trebuie congelate, cel mai bine la minus 80 de grade.

Dar importanta nu este doar capacitatea de testare, ci si distributia in teritoriu a acestei capacitati de testare. In Moldova a fost si persista o lipsa de capacitate de diagnostic. Spitalul de Boli Infectioase din Iasi a trebuit sa preia toate probele din judetul Suceava, ceea ce a fost foarte mult pentru un singur laborator.

Si atunci, un grup de persoane tehnice am propus ministerului Sanatatii crearea unei retele de 25-30 de laboratoare solide in tara.

Ce inseamna solide?

Sa aiba o resursa umana calificata, apta sa lucreze in 2 schimburi 7 zile/saptamana si care sa poata face 400 de teste zilnic. Ar aduce testarea la 8-10 mii de teste/ zi, ceea ce pentru Romania e absolut suficient.

Daca vom avea o medie de un laborator pentru doua judete si cateva laboratoare in plus in centrele universitare mari, vom putea acoperi necesitatile din punct de vedere logistic, iar raportarea rezultatelor si integrarea lor de catre INSP va fi mai facila.

Sigur ca daca ar exista si o a doua retea de laboratoare de suport care sa contribuie punctual la sustinerea activitatii in functie de evolutia situatiei epidemiologice, este o alta discutie. Dar pentru o tara ca Romania consideram ca 25-30 de laboratoare ar fi suficiente, cu conditia sa fie repartizate uniform pe teritoriu.

Daca o sa lucram cu o suta de operatori va fi foarte greu de gestionat aceasta retea.

Continuarea pe ziare.com

Recomandări