Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a explicat, pentru „Ziarul de Iaşi”, că programarea persoanelor de pe listele de aşteptare din centrele de vaccinare va începe în aprilie fiindcă, în mare parte până atunci, există programări deja realizate anterior pentru persoane incluse în primele două etape ale campaniei naţionale de imunizare.
Precizările vin în contextul în care ieşenii erau din ce în ce mai nelămuriţi cu privire la faptul că numărul de persoane înscrise pe listele de aşteptare în centrele de vaccinare rămânea la ordinul sutelor sau miilor şi creştea în continuare, fără să mai scadă. Din precizările DSP Iaşi, o parte dintre centre vor deschide fluxuri suplimentare începând cu data de 4 aprilie şi vor chema la vaccinare exclusiv pe cei care s-au înscris pe listele de aşteptare, în timp ce majoritatea centrelor au ca dată de pornire 15 aprilie.
Asta nu înseamnă că persoanele care se pot deplasa nu se pot vaccina şi foarte curând: în centrele din Vlădeni şi Ţibăneşti sunt disponibile în total aproape 100 de doze, conform cifrelor de seara trecută de la ora 19.00, fără liste de aşteptare. Totodată, în unele centre, unde persoane programate nu s-au prezentat şi a existat disponibilitate de vaccinuri, deja au fost chemaţi oameni de pe listele de aşteptare. Conform platformei vaccin.live, care foloseşte informaţii din baza de date naţională a programărilor pentru vaccinare, există doar cele aproape 100 de doze disponibile, de AstraZeneca, în rest, pe listele de aşteptare sunt aproape 25.000 de ieşeni. Ordinea la programare va fi făcută automat din aplicaţie şi va ţine totuşi cont de persoanele cu vârsta de peste 65 de ani şi cele cu boli cronice.
Astfel, în fiecare zi, după ce vor începe să fie chemaţi oamenii să se imunizeze, 75% din locuri disponibile în ziua respectivă vor fi menite celor cu boli cronice sau de peste 65 de ani, iar restul, persoanelor din categoria a III-a. În aproape toate centrele din Iaşi care administrează ser Pfizer sunt peste 1.000 de persoane care aşteaptă să fie imunizate. O problemă este însă cu municipiul Paşcani, unde pentru o populaţie de aproape 50.000 de persoane (cu tot cu comunele din preajmă) există un singur centru de vaccinare – la sala de sport, unde sunt aproape 2.000 de persoane programate. Cel mai apropiat alt centru ar fi la Târgu Frumos sau spre judeţul Neamţ, în Roman. Conducerea DSP a spus că autorităţile locale au întâmpinat nişte probleme fiindcă trebuia deschis un al doilea centru, iar momentan se ia în calcul dublarea fluxului la cel actual.