Medicii nu au o explicaţie de ce, la acelaşi număr de muşcături ca anul trecut, avem de cinci ori mai multe infecţii cu boala Lyme. Muşcă oare căpuşele mai „eficient“, sunt ele mai infectate, sau imunitatea ieşenilor este mai scăzută? Cum să prevenim căpuşele şi ce să facem dacă găsim o insectă în piele?
Sezonul cald aduce cu sine o patologie infecţioasă destul de bogată. Răspândite pe cale digestivă, cutanată sau respiratorie, bolile „de vară“ pot fi foarte periculoase, producând complicaţii fatale, dacă nu sunt tratate corespunzător. Medicii ieşeni au făcut ieri bilanţul diagnosticelor, comparând situaţia din 2013 cu aceea din 2012. Un fenomen aparte este în cazul bolii Lyme. Deşi numărul victimelor insectei care dă boala, căpuşa, este aproximativ acelaşi în cei doi ani, cazurile de infecţie confirmate anul acesta sunt mult mai multe faţă de anul trecut. La nivelul Spitalului de Boli Infecţioase, în ultimele trei luni, s-au înregistrat 15 pacienţi cu această boală, în timp ce anul trecut, în aceeaşi perioadă, nu au existat decât 3. O explicaţie precisă pentru creşterea numărului de cazuri de boală Lyme în 2013 nu există, însă apare întrebarea următoare: muşcă oare căpuşele mai „eficient“, sunt ele mai infectate, sau imunitatea ieşenilor este mai scăzută în 2013, faţă de anul trecut?
Când să ne îngrijorăm
„De subliniat ar fi faptul că dacă în 2012 am avut un caz de boală Lyme complicat, cu fenomene neurologice, între cele 15 cazuri pe care le-am avut cofirmate în 2013 nu au existat decât forme uşoare, fără afectare neurologică şi cardiacă“, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Medicii recomandă însă ca, dacă am fost muşcaţi de căpuşă, să urmărim cu atenţie zona, iar dacă în trei săptămâni apare eritemul migrator (o pată roşie la nivelul pielii, fără a ieşi deloc în relief şi fără alte manifestări, cu contur clar, care de la 3-5 cm diametru se măreşte zilnic), să ne prezentăm la medic. Acesta este primul semn că acea căpuşă este infectată cu Borrelia, care ne poate da boala Lyme. Tratamentul în această fază, şi chiar în unele mai avansate, este unul relativ simplu şi sigur: antibiotice, în anumite cazuri chiar pe cale bucală. Dacă însă nu vom face tratamentul, infectaţi fiind, există riscul mare ca boala să se agraveze, ducând în cele din urmă, dacă tot nu se va interveni, la deces. Tratamentul poate fi eficient şi în faze avansate ale bolii. În această etapă există însă dificultăţi de diagnosticare, boala Lyme numindu-se din acest motiv şi „boala cu o mie de feţe“, şi de aceea putem risca să nu primim tratamentul adecvat, deşi acesta ar fi unul simplu.