Scandalul “Pintilie si ocuparea abuziva a domeniului public” scoate la iveala probleme grave din administratia pascaneana. Primaria si Consiliul Local refuza sa ia masurile necesare, pentru sanctionarea zecilor de societati care si-au extins afacerile pe trotuare sau spatii verzi, fara contracte de concesiune sau inchiriere, fara autorizatii de constructie si fara sa plateasca pentru folosinta. Problema este cunoscuta de ani de zile si a facut obiectul unei sesizari trimisa la DNA, iar Comisia de Urbanism, prin vocea presedintelui, Claudiu Bodoasca, isi declina competentele legale.
Beneficiarii acestei situatii complica si mai mult lucrurile, pentru ca refuza sa paraseasca, de buna voie, terenurile ocupate ilegal si sa darame constructiile facute fara autorizatie. De exemplu, consilierul Marius Pintilie – foto, administratorul societatii Lorimer, a anuntat pe Facebook ca abia asteapta sa fie dat in judecata pentru a contesta actiunile primarului si face presiuni pentru a fi pus in legalitate, desi suprafetele de teren ocupate abuziv de firma sa fac parte din domeniul public, unele erau chiar spatii verzi, si nu pot fi inchiriate sau concesionate decat prin licitatie publica, dupa eliberarea lor.
In aceeasi postare video, liderul opozitiei din legislativul local sustine ca aceste fapte nu ar fi ilegale, asa cum scriu jurnalistii, pentru ca ele nu ar fi fost constatate de nici o autoritate si nici nu i-au fost aduse la cunostinta.
In realitate, comisia de verificare a constructiilor ilegale a facut un raport, unde au fost consemnate constatarile de la fata locului. Documentul este public – procesul-verbal 176866/20.09.2010, iar consilierii locali l-au insusit prin vot odata cu aprobarea HCL 42/2013. Mai mult, Primaria Pascani a trimis trei adrese, cate una pentru fiecare magazin, pe 9 martie 2011, prin care societatea Lorimer a fost instiintata ca ocupa trei suprafete de teren din domeniul public, fara sa aiba contracte.
Fortat de dezvaluirile jurnalistilor de la BIT TV, Marius Pintilie a recunoscut ca a gresit pentru ca in anul 2010 a ocupat fara contract aproape 200 mp de teren al Primariei si ca, in momentul de fata, plateste doar impozitul, nu si folosinta lui, dupa ce, intr-o interventie anterioara, a mintit. El a spus ca ar fi fost pacalit de cineva din Primarie, probabil fostul primar Grigore Craciunescu, care l-ar fi incurajat sa construiasca, apoi sa obtina documentele necesare. Si in acest context consilierul liberal crede ca nu el, ci Primaria ar fi vinovata ca se afla in acesta situatie.
In realitate, chiar consilierul pascanean a blocat cu buna stiinta demersurile initiate de fostul secretar ai institutiei, pentru clarificarea juridica a situatiei (cel mai probabil deoarece constructiile au fost facute inainte de 2010, cand a fost facuta constatarea). In aceleasi adrese, Primaria solicita cate o declaratie pe proprie raspundere semnata in fata notarului, prin care sa fie solicitata intrarea in legalitate si sa fie transmise datele cand au inceput si au fost finalizate lucrarile edificate fara autorizatie.
Documentele trebuiau depuse in zece zile la Ghiseul Unic, pentru ca, mai apoi, sa fie facute calculele privind obligatiile fiscale. Societatea Lorimer nu a trimis aceste declaratii, sustin reprezentantii Primariei, intr-un raspuns pentru BIT TV. In schimb, aceeasi societate a trimis 4 cereri de concesiune, doua pe 7 februarie si alte doua pe 17 mai 2011. Ele au fost aprobate de primarul de atunci, liberalul Grigore Craciunescu, seful si colegul de partid al lui Marius Pintilie.
Consilierii au constatat ca fostul edil a solutionat, in perioada 2008 -2011, 72 de cereri de concesiuni si inchirieri din proprietatea publica a municipiului Pascani, desi aceste competente sunt exclusive pentru consilierii locali. Aprobarile au fost anulate de drept, dar in urma a ramas un raport de constatare al unei comisii de verificare, formata din consilierii de atunci: Ionita Ioan, Afloroaei Dionisie, Haldan Vasile, Plesca Vasile, Vicovanu Mihai. Documentul a fost aprobat de Consiliul Local prin HCL 51 din 06.06.2012 si trimis la DNA Bucuresti. Deocamdata nu se stie cum a fost solutionat acest dosar.
De cealalta parte, serviciile de specialitate ale primarului au incercat sa scape de orice responsabilitate, mai ales dupa ce au fost instiintati procurorii anti-coruptie.
Lista cu constructiile ilegale a fost actualizata. Dintre cele 34 societatii gasite cu terenuri ocupate fara contracte si constructii fara autorizatie, doar 15 au raspuns, iar dintre acestea doar 8 au depus la Ghiseul Unic declaratia pe proprie raspundere. De asemenea, o parte dintre ele au daramat constructiile si au eliberat spatiile ocupate, pentru ca mai tarziu, in unele cazuri, sa le dobandeasca prin licitatie (societatea Lorimer si administratorul sau, Marius Pintilie, au preferat sa nu faca nimic).
Apoi, dosarele care asteptau sa fie solutionate, inclusiv cererile de concesiune si licitatie, au fost trimise spre solutionare Comisiei de Urbanism si Consiliului Local, pe 4 iunie 2012. Cateva zile mai tarziu, pe 10 iunie 2012, au loc alegerile locale, in urma carora se schimba primarul si consilierii, iar Marius Pintilie ajunge in legislativul local.
Nou alesii locali, impinsi de la spate de Curtea de Conturi, au aprobat HCL 42 pe 28 februarie 2013 pentru a putea fi recuperate redeventele de folosinta a terenurilor din domeniul public, doar pentru perioada 2010 -2013.
De atunci, dosarele au ramas nerezolvate pana in ziua de astazi. Consilierii se feresc sa isi asume clarificarea acestor dosare fierbinti, pe motiv ca nu ar avea solutii legale, in timp ce primarul evita sa dea dispozitii de demolare si eliberare ale terenurilor si tolereaza astfel de abuzuri pe domeniul public, fara nici o explicatie.
Cronologia faptelor:
– 1 septembrie 2010 – primarul PNL, Grigore Craciunescu, emite Dispozitia nr. 3450, de infiintare a Comisiei de inventariere, condusa de viceprimarul Ioan Ionita;
– 19 septembrie 2010 – se incheie Procesul-verbal de inventariere;
– 20 septembrie 2010- este inregistrat Procesul-verbal de inventariere, cu nr 17866, apoi este inaintat primarului;
– 10 ianuarie 2011 – raportul de constatare; dosarul este transmis secretarului Mircea Zuzan;
– 7 februarie 2011 – Societatea Lorimer depune doua cereri de concesiune, care sunt imediat aprobate de primarul Grigore Craciunescu, nu de Consiliul Local asa cum era legal: 171 si 172 /07.02.2012;
– 11 februrie 2011 – secretarul Primariei, Mircea Zuzan, inainteaza adresa nr. 609 catre primar, Compartimentul Patrimoniu si Serviciul Taxe si Impozite, in care este transmis punctul de vedere cu privire la operatiunile care trebuie efectuate in vederea solutionarii problemelor constatate in Procesul-verbal de inventariere nr. 17866 – vezi documentul mai jos;
– 9 martie 2011 – adresa trimisa de secretar ajunge la Compartimentul Patrimoniu. Functionarii de la Patrimoniu au transmis, catre toti cei care erau in PVI 17866, notificari prin care li se aduceau la cunostinta ca detin constructii fara forme legale pe domeniul public/privat al municipiului si ca, in termen de 10 zile de la primire, au obligatia sa depuna la Ghiseul Unic, din cadrul Primariei Pascani, cate de declaratie autentificata la notarul public, in care sa se precizeze datele cu privire la edificarea lor;
– 23 aprilie 2012 – secretarul Mircea Zuzan transmite o adresa catre primar, Urbanism Patrimoniu si Finante le Locale, prin care a solicitat sa i se comunice masurile care au fost dispuse, in urma adresei cu punctele de vedere de pe 11 februarie 2011, pentru a inscrie pe ordinea de zi si a prezenta Consiliului Local raportul privind inventarierea si verificarile constructiilor fara forme legale;
– 14 mai 2012 – Compartimentul Patrimoniu a trimis o informare catre secretar, primar, Urbanism si Finante cu lista actualizata a constructiilor/posesiilor ilegale (34 de pozitii, cu 4 mai mult decat cele din procesul-verbal initial), precum si cu raspunsurile primite de la administratorii societatilor: din 34 doar 15 au raspuns, dintre care doar 8 declaratii pe proprie raspundere;
– 17 mai 2012 – societatea Lorimer mai depune inca doua cereri de concesiune, aprobate, de asemenea, de primar, nu de Consiliu Local: 592 si 593 /17 mai 2012 – vezi documentele mai jos;
– 24 mai 2012 – se aproba HCL nr 46 privind infiintarea unei comisii de analiza si verificare a activitatii fostului primar Grigore Craciunescu, formata din: Ionita Ioan Afloroaei Dionisie Haldan Vasile Plesca Vasile si Vicovanu Mihai. Au avut de verificat 10 obiective, primul din ele privind solutionarea cererilor de concesiune si inchiriere a terenurilor din domeniul public/privat al municipiului;
– 6 iunie 2012 – se aproba HCL nr. 51 privind insusirea Raportului Comisiei de analiza si verificare, unde se arata, printre altele, urmatoarele:
Verificarea cererilor privind concesiuni/inchirieri de teren, proprietate publica sau privata a municipiului Pascani, inaintate de persoane fizice/juridice si inregistrate la Primaria municipiului Pascani si Consiliul Local al municipiului Pascani, in perioada iunie 2008-mai 2012 si modul in care acestea au fost solutionate.
In urma analizarii si verificarii cererilor depuse atat de persoane fizice cat si juridice, Comisia constata ca, in perioada 30.06.2008 – 18.05.2011, au fost inregistrate 72 de solicitari de concesiuni/inchirieri de teren, proprietate publica sau privata a mun. Pascani. Din acestea, doar un numar de 27 de cereri au fost inaintate spre analiza Consiliului Local al municipiului Pascani, cu toate ca acesta este singurul for decizional in privinta solutionarii (pozitiv sau negativ) a cererilor de concesiune. Se constata incalcarea dispozitiilor art. 123 din Legea nr. 215/2001 si ale art. 15 din Legea 213/1998, privind bunurile proprietate publica, cu modificari si competari.
Comisia constata o interferenta nejustificata a Primarului municipiului Pascani in solutionarea cererilor de concesiune. Astfel, exista mentiuni nelegale referitoare la solutionarea anticipata a cererilor de concesiune [aprobare sau refuz anticipat, nedocumentat, invocandu-se elemente nereale, prin mentiune manuscrisa pe Cererea de concesiune sau pe biletele anexate acestor cereri. De ex. cererea formulata de Gresanu Vasile (20362/17.11.2011), poarta mentiunea refuzului sub semnatura administratorului public, cererile formulate de SC LORIMER SRL (593/17.05.2012, 171/07.02.2012, 172/07.02.2012, 592/17.05.2012) poarta mentiunea aprobarii de catre Primar, pe formularul cererii cererea formulata de CAR a Pensionarilor (20306/17.11.2011) poarta mentiunea refuzului de concesiune sub semnatura administratorului public, cererea formulata de SC PRODEX SRL (19580/09.11.2011) poarta mentiunea nelegala a „Chemarii solicitantului la primar”, solicitare formulata de catre consiliera domnului Primar, Nadia Scortanu, etc.
Interferenta primarului si a administratorului public in domeniul de competenta exclusiva a Consiliului local, refuzul de inaintare a cererilor de concesiune spre analiza Consiliului local, blocarea accesului oricarei persoane fizice sau juridice la exercitarea comertului prin concesiunea bunurilor UAT Pascani, conduc la constatarea de incalcare a disp. art. 77 din Legea nr. 215/2001, existand consecinte patrimoniale negative asupra bugetului local (prin neconcesionarea bunurilor).
Comisia propune Consiliului local:
• formularea unei plangeri penale cu privire la activitatea de blocare a cererilor de concesiune formulate de persoanele fizice si juridice, care nu au fost solutionate sau pentru care au fost emise dispozitii verbale de refuz de solutionare;
• analiza in proxima sedinta ordinara a Consiliului local a tuturor cererilor de concesiune, inregistrate si nesolutionate pana in prezent;
• reanalizarea tuturor concesiunilor aprobate si formularea de cereri de anulare a concesiunilor nelegale sub aspect material sau formal;
• aprobarea unei Hotarari de obligare a primarului municipiului Pascani la prezentarea trimestriala catre Consiliul local a oricaror cereri de concesiune sau inchiriere, indiferent de obiect si de pretinsa nelegalitate a acestora;
• prezentarea de catre aparatul de specialitate a Primarului in Sedinta lunara a Comisiei economice si a Comisiei juridice a raportului de activitate privind cererile de concesiune si de inchiriere aflate in curs de solutionare.
Plangerea a fost trimisa la DNA Bucuresti de fostul consilier independent, Dionisie Afloroaei.
– pe 4 iulie 2012 – Compartimentul Patrimoniu trimite adresa nr 12966 catre Comisia de organizare urbanistica, patrimoniu si realizarea lucrarilor publice din cadrul Consiliului Local Pascani, cu cererile de concesiuni nesolutionate pana la data respectiva, printre care si cele care fac obiectul PVI 17866, de constatare a constructiilor fara fome legale, pentru a fi analizate si a se formula propuneri privind modul de solutionare, conform prevederilor legale. Aici sunt incluse si cererile depuse de Lorimer SRL, aprobate initial de primarul Grigore Craciunescu: pentru 138 mp extindere pe spatiu verde a magazinului de pe strada M. Eminescu, din zona Vale, si 38 mp pentru magazinul din centru Zona Deal, in total 176 mp;
– 10 iulie 2012 – au loc alegerile locale, dupa care au fost schimbati primarul si consilierii locali;
– 28 februarie 2013 – in urma controalelor Curtii de Conturi, noii consilieri locali aproba HCL nr 42, prin care se incaseaza redeventele de folosinta a terenurilor fara contracte, doar pentru perioada 2010 – 2013;
– De atunci, Primaria si Consiliul Local Pascani nu au mai facut nimic pentru sanctionarea celor in cauza, daramarea cladirilor, eliberarea terenurilor si punerea la plata a celor in cauza. Dosarele au ramas nesolutionate.
IMP: In momentul de fata din PV actualizat cu 34 de cazuri, 10 societati si-au solutionat problemele, prin demolarea sau ridicarea constructiilor – lasand terenul in forma initiala, apoi prin inchirierea sau chiar achizitionarea terenului aferent. Si-au rezolvat problemele societatile Din cele 24 de dosare ramase, 3 sunt ale societatii Lorimer, unde administrator este consilierul liberal Marius Pintilie.
Adresa Catre Comisia de Urbanism by orizontul pascani on Scribd